Araç sahipleri dikkat! 750 liradan başlıyor

Yeni yılda zorunlu trafik sigortasının, otomobiller için riskine göre 747 lira ile 3 bin 395 lira arasında değişeceği bildirildi.  

EKONOMİ 11.12.2019, 10:57
Araç sahipleri dikkat! 750 liradan başlıyor

2020 yılı için gün sayılırken, zorunlu trafik sigortası fiyatları da konuşulmaya başlandı. 2020 yılının ilk ayında trafik sigortası fiyatlarının, otomobiller için risk seviyesine göre 747 lira ila 3 bin 395 lira arasında değişeceği kaydedildi. 

Motosikletler için bu rakamın 976 lira ile 4 bin 438 lira arasında olacağı belirtildi.

7 basamakta belirleniyor

Araçların sigorta primlerinin yedi basamakta belirlendiği ifade ediliyor. İlk defa araç alıp trafiğe çıkanlar, dördüncü basamak olarak değerlendiriliyor.

Sürücüler, maddi hasarlı 3, bedeni hasarlı bir kaza yapmaları durumunda en riskli grup olan birinci basamağa geriliyor. Üç yıl boyunca hiç kaza yapmayanlar ise yedinci basamağa yükseliyor. Yedinci basamağa yaklaştıkça sigortanın ucuzladığı, birinci basamağa yaklaştıkça pahalandığı belirtiliyor.

Kentlere göre farklılık var

Sigorta fiyatları, kentlere göre de farklılık gösteriyor. İstanbul'da fiyatlar yüzde 6, Kocaeli, Ankara ve Bursa'da yüzde 3 artırımlıyken, diğer kentlerde yüzde 1-5 arasında indirim uygulanıyor. Öte yandan, sigorta şirketleri rekabet sebebiyle farklı fiyatlar da sunuyor.

Beşinci basamaktaki sürücüye tavan fiyatta yüzde 15, altıncı basamaktaki sürücüye yüzde 30, yedinci basamaktaki sürücüye yüzde 45 indirim uygulanıyor. Söz konusu indirim dördüncü basamağa göre yapılıyor. 

Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması durumunda yüzde 50 artış uygulanıyor. Arka arkaya üçüncü yılı da hasarlı kapatıp birinci basamağa gerileyenler için fiyatların yüzde 150 artırımlı uygulandığı ifade ediliyor.

Yorumlar (0)