Android telefonlar ne olacak?

ABD'li teknoloji devi Google, Rekabet Kurumu tarafından kendisine kesilen ceza sonrasında Türkiye’deki firmalara yeni lisans verilmeyeceğini duyurdu. 

EKONOMİ 16.12.2019, 12:04 17.12.2019, 10:21
Android telefonlar ne olacak?

RK (Rekabet Kurumu) tarafından Google'a haksız rekabete sebep olduğu gerekçesiyle 93.000.000 TL para cezası kesilmişti. Bu ceza sonrası teknoloji devi Google, ceza uygulamasından dönülmemesi durumunda Google programlarını kullanabilmeleri için Türkiye'deki firmalara yeni lisansların verilmeyeceğini duyurarak Türkiye’de milyonlarca insanı ilgilendirecek ambargo kararını verdi.

Amerikan şirketi Google, telefon üreticisi firmalara, akıllı telefon satışı yapan GSM operatörlerine ve Türkiye’deki diğer iş ortaklarına gönderdiği yazıda; 12 Aralık’tan sonra Türkiye’de satışı yapılan Android işlemcili akıllı telefonlardaki Google tabanlı programların lisansını iptal ettiğini, belirtilen tarihten sonra piyasaya sürülecek Android telefonlara lisans vermeyeceğini, telefonlarda Google uygulamaların yeni sürümlerinin kullanılamayacağını bildirdi. Yazıda ayrıca, Türkiye’de bundan satılan Android telefonlarda Google Search, Google Play, YouTube, Gmail ve diğer Google uygulamalarının kullanılamayacağı belirti.

Türkiye’de telefon piyasasının %90’ı Android

Android tabanlı telefonlarda Google uygulamaların neredeyse tamamı kullanılıyor. Türkiye’de her yıl 10.000.000 adetten fazla cep telefonu satışı yapılıyor ve bu telefonların yüzde 89’u aşan kısmı Android tabanlı cihazlardan oluşuyor. Türkiye ile Google arasından yaşanan sorun halledilmez ise bundan sonra satılacak olan telefonlarda Google uygulaması kullanılmayacak.

Mevcut Android telefon kullanıcıları etkilenecek mi?

Google yaşana sorun sadece 12 Aralık tarihinden sonra piyasaya çıkacak olan Android tabanlı cihazları kapsıyor. Eğer şu anda Android tabanlı bir cihazınız var ise sizi etkileyen bir durum olmayacak. Google’ın buna benzer bir yaptırım kararını daha önce ABD ile Çin arasından yaşanan ticaret savaşları esnasında Çin’li Huawei firmasına karşı uygulamıştı.

 Google’ın son açıklaması

“Ağustos’ta Rekabet Kurumu’nun kararı çerçevesinde Android iş ortaklarımızla gerçekleştirdiğimiz anlaşmalarda değişiklikler yapmıştık. Kasım ayında ise, Rekabet Kurumu bu değişikliklerin uygun bulmadı ve bu anlaşmalar çerçevesinde ki operasyonlarımızı sürdüremeyeceğimiz yönünde karar verdi. Türkiye’deki  iş ortaklarımızı, Türkiye’de yeni çıkacak Android telefon modelleri ile ilgili anlaşma yapamayacağımız konusunda bilgilendirdik. Türk tüketiciler mevcut cihaz modellerini satın almaya devam edebilecekleri gibi, halihazırda ki mevcut cihazlar ve uygulamalar da normal şekilde çalışmaya devam edecektir. Google’ın sunduğu diğer ürün ve servisler bu durumdan etkilenmeyecektir. Google ile Rekabet Kurumu arasında bu konunun en hızlı şekilde çözümü için çalışma  sürdürüyoruz.”

Yorumlar (0)