Altın hesaplarından TL'ye dönüşüm desteği

Merkez Bankası’nın, altın hesaplarının TL mevduat hesaplarına dönüşüme destek verilmesine yönelik tebliği, bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. 

EKONOMİ 29.12.2021, 09:53
Altın hesaplarından TL'ye dönüşüm desteği

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurmasından sonra doların hızla inmesini sağlayan dövize endeksli Türk Lirası mevduat sistemi için bir adım daha atıldı.

Altına kur ayarı

Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın tebliğine göre; hesap sahibi talep ederse altın hesapları, Türk Lirası mevduat hesabına dönüştürülebilecek.

Dolar kurunda olduğu gibi sistem işleyecek

Altın mevduatlarının Türk Lirası'na çevrilmesinde, o gün Merkez Bankası'nın saat 11.00'de açıklayacak gram altın fiyatı dikkate alınacak. Hesaplar vadeli olarak 3, 6 ve 12 ay olacak.

Bankanın söz konusu hesaba yönelik faizi, Merkez Bankası’nın açıklayacağı 1 hafta vadeli repo ihale faizinin altında olmayacak.

Banka, ana faizi ödeyecek

TL hesap sahibine, vade sonunda faiz ve ana para ödemesini banka yapacak. Fakat vade sonunda, altın fiyatlarında yaşanan farkın faizden yüksek olması durumunda aradaki fark Merkez Bankası tarafından ödenecek.

Vadesinden önce hesabın bozulması durumunda herhangi bir ödeme gerçekleştirilmeyecek. Bu ödeme desteği bir kereye mahsus bir şekilde uygulanacak.

Yorumlar (0)