Altın fiyatlarındaki düşüş sürecek mi? Uzmanı açıkladı

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, ülkemizdeki altın fiyatlarının düşüşünü ABD'de yaşanan enflasyon sonrası doların değer kaybetmesinden kaynaklandığını dile getirdi.

EKONOMİ 03.08.2021, 22:01 05.08.2021, 09:04
Altın fiyatlarındaki düşüş sürecek mi? Uzmanı açıkladı

Eski normale dönülmesinin ardından kısıtlamaların kaldırılmasıyla ülkemizde düğün sezonunda hareketlilik yaşandı. Bahse konu hareketlilik altın fiyatlarına ise yansımadı. Altının gramı son 3 ay içerisinde 75 TL gerileyerek 485 TL bandına kadar düştü. Altındaki düşüşün döviz kurları ile ilişkisi olduğuna değinen Salih Özman, yatırım planı yapan yurttaşlara önemli uyarılarda bulundu.

“Dolar değer kaybetmesinden kaynaklanıyor"

Türkiye’deki altın fiyatlarındaki gerilemeyi değerlendiren Dr. Salih Özman, “Altın fiyatlarında düğün sezonunun başlamasına karşın bir düşüş var. Bu düşüşün çok önemli etkileri mevcut. Bu düşüşte Fed (ABD Merkez Bankası) raporları, ABD’deki enflasyon ve doların dünya genelinde değer kaybetmesi ile birlikte döviz kurlarındaki gerilemenin etkisi var. Dövizlerde bir düşüş meydana gelince altın kurunda da düşüşler yaşandı. 560 TL’ye yükselen altının gramı 485 TL aralığına geriledi. Türk yatırımcısı yönünden duruma bakarsak, dünyada altın fiyatlarının gerilemesi çok öngörülmüyor. Petrol fiyatları ile birlikte yükselişe geçeceği düşünülüyor. ABD’deki enflasyon, Fed’in parasal genişlemeyi sürdüreceğini açıklaması ve faiz artışına gitmemesi dolar kurlarının düşmesine neden oluyor fakat altın fiyatlarının düşmeyeceği manasına geliyor. Bunun nedeni de petrol fiyatlarının yükselmesi ve değersiz dolardan kaynaklanıyor.” dedi.

“Alım fırsatı"

Son dönemdeki altın fiyatlarını fırsat olarak görülmesi gerektiğine işaret eden Özman, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’deki yatırımcılar için altın fiyatları halihazırda alınabilir ve yatırım yapılabilir seviyede. Türkiye’deki birtakım olumsuzluklardan dolayı belki döviz fiyatları yükselir fakat döviz yükselince zaten altın da yükselir. Bu fiyatları fırsat olarak görmek lazım. Çünkü hiçbir zaman altın geçmişteki rakamların altında seyretmiyor. Altın almak isteyenler bu fiyatlardan altın alabilir, çok da karlı pozisyona gelebilir. Ülkemizdeki altın fiyatlarından son düşüşler dövizle ilişkili. Döviz kurlarında ABD'nin olumsuz ekonomisi ve FED açıklamalarıyla bir geri çekilme yaşandı fakat bunun ne kadar süreceği belirsiz. Bu fiyatlarla altına yatırım yapılabilir.”

Yorumlar (0)