Almanya'da enflasyon 71 yılın zirvesinde

Almanya'da geçtiğimiz kasım ayında yüzde 10 olan senelik enflasyon, ısıtma faturalarını devletin ödenmesinin etkisiyle birlikte geçtiğimiz ay yüzde 8,6’ya indi. Böylelikle 2022 yılında ortalama enflasyon yüzde 7,9’a yükselerek 1951’den beri en yüksek düzeyi gördü.

EKONOMİ 03.01.2023, 19:15 05.01.2023, 09:24
Almanya'da enflasyon 71 yılın zirvesinde

Destatis (Almanya Federal İstatistik Ofisi), fiyat artışlarına dair Aralık 2022 öncü verilerini paylaştı.

Bu doğrultuda, geçtiğimiz kasım ayında yüzde 10 olan senelik enflasyon, aralık ayında piyasa beklentilerinin altında kalarak yüzde 8,6 oldu.

Senelik enflasyona dair beklenti aralık ayında yüzde 9,1'e ineceği yönündeydi.

TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) aralık ayında aylık bazda yüzde 0,8 oranında geriledi.

Enerji fiyatlarının senelik bazda yüzde 24,4 oranında artması dikkatlerden kaçmazken, senelik artış hizmetlerde yüzde 3,9, gıda fiyatlarında yüzde 20,7 oldu.

Almanya'da AB (Avrupa Birliği) uyumlu öncü TÜFE, aralık ayında bir evvelki aya kıyasla yüzde 1,2 oranında azalırken, senelik yüzde 9,6 arttı. AB uyumlu veriler doğrultusunda ortalama enflasyon ise geçtiğimiz sene yüzde 8,7'ye çıktı.

Destatis, 2022 senesinde enflasyonun ortalama yüzde 7,9’a yükselerek 1951’ten bu yana en yüksek düzeyine ulaştığını bildirdi. 2021 senesinde ortalama enflasyon yüzde 3,1 olmuştu.



Almanya Merkez Bankası çift haneli enflasyona işaret ediyor

Öte yandan, koronavirüs salgını öncesi 2019 yılında enflasyon yüzde 1,4 ve salgının yaşandığı ilk yıl olan 2020’de ise yüzde 0,5 olmuştu.

Destatis açıklamasında, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başlamasından bu yana özellikle gıda ve enerji fiyatlarının önemli oranda arttığı ve bunun da enflasyon üzerinde ciddi bir etkiye sahip olduğu kaydedildi.

Açıklamada, geçtiğimiz ay, federal hükümetçe halkın doğal gaz ve diğer ısınma faturalarının ödenmesinin enflasyonu azalttığı bildirildi. 

Almanya devleti milyarlarca avroluk yardımla tüketicileri ve firmaları enerji faturalarında rahatlatmayı hedefliyor. Bu sene, doğal gaz ve elektrik için üst fiyat limitlerinin firmalar ve ev halkı için artan maliyetleri azaltması amaçlanıyor.

Ekonomistler, bu durumun, bu sene enflasyondaki artışı azaltmasını öngörüyor.

Bu arada, Bundesbank (Almanya Merkez Bankası), geçtiğimiz 23 Kasım tarihinde Almanya hükümetinin enflasyonu artıran yüksek enerji fiyatlarını azaltma gayretlerine karşın enflasyonun önümüzdeki sene çift hanelerde kalabileceğini açıklamıştı.

Yorumlar (0)