Alkollü içki ve sigaraya ne kadar zam gelecek?

TÜİK'in açıkladığı aralık ayı enflasyon verilerinin ardından gözler alkollü içki ve sigaraya yeni yılda gelecek zam oranına çevrildi. Alkollü içki ve sigarada ÖTV zammı belli oldu. İşte detaylar...

EKONOMİ 03.01.2023, 14:59 04.01.2023, 10:58 Hakan Öksüz
Alkollü içki ve sigaraya ne kadar zam gelecek?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan aralık ayına ilişkin enflasyon verilerinin ardından alkollü içki ve sigaraya gelecek zamlar merak edildi. Aralık ayı enflasyonunu yüzde 1,18 olarak açıklayan TÜİK, yıllık enflasyonun yüzde 64,27 olduğunu bildirdi. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık bazda yüzde 0,24 azaldı ancak yıllık yüzde 97,72 oranında arttı.

Yurt İçi ÜFE rakamları, alkollü içki ve sigara fiyatları üzerinde de etkili oluyor. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre alkollü içki ve sigaraya gelecek zam da netleşti. Tütün ürünleri Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarında artışa gidildi. Alkollü içki ve sigarada ÖTV zammı yüzde 22,30 olarak açıklandı. 

En düşük sigara fiyatı 33 liraya çıkabilir

Edinilen bilgilere göre kesin rakam ise Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonra yürürlüğe girecek. Sigaraya gelen son zamların ardından en düşük sigara fiyatı 29.5 lira, en yüksek sigara fiyatı ise 48 lira civarına çıkmıştı. 

Alkollü içki ve sigaraya getirilen ÖTV zammına uygun oranda artış yapılması halinde en ucuz sigara fiyatı 33 lira civarında olacak. Artışın ardından biranın asgari maktu vergi tutarı ise 5,39 lira oldu. 

Yorumlar (0)