ABD'nin o kararına İspanya'dan tepki!

ABD'nin, AB ülkelerinin tarım ürünlerine ek gümrük vergisi getirme kararına İspanya hükümetinden tepki geldi.

EKONOMİ 04.10.2019, 22:49
ABD'nin o kararına İspanya'dan tepki!

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Hükümet Sözcüsü İsabel Celaa ile Tarım, Balıkçılık ve Gıda Bakanı Luis Planas, ABD'nin ek gümrük vergisi kararıyla ilgili açıklama yaptı.

Celaa ve Planas, ABD'nin AB'ye ek gümrük vergisi uygulamasının kabul edilemez olduğuna değinerek, uygulanırsa karşılığının verileceğini belirtti.

Bakan Planas, "İspanya hükümeti ve AB, ABD ile bir ticaret savaşına başlamak istemiyor ama eğer başlatırlarsa buna karşılık vereceğiz ve tüm silahlarımızla kendimizi savunacağız." ifadelerini kullandı.

Planas, havacılık sektörüyle ilgili ihtilaf nedeniyle İspanyol tarım sektörünün ciddi şekilde etkilenmesini önlemek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

İspanyol Bakan, olaya ilişkin ABD ile AB'nin müzakere etmesi için 14 Ekim'e kadar zaman olduğunu, ek gümrük vergilerinin tamamının veya bir kısmının kaldırılabileceğini belirtti.

Hükümet Sözcüsü Celaa da "Müzakere süremiz var." diyerek vergilerin uygulanmaması için açık kapı bıraksa da daha sonra "Avrupa da büyük ve şu an bunu göstermesi gereken anlardan biri." şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği'nin Airbus üretimine yasa dışı destek sağladığıyla ilgili ABD'nin yaptığı itiraz Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından haklı bulunarak, ABD'nin AB'ye 7,5 milyar dolar ilave gümrük vergisi uygulamasına müsaade edilmişti.

ABD, AB'den ithal edilen peynir, şarap, zeytinyağı ve süt gibi tarım ürünlerine yüzde 25, sivil hava araçları için de yüzde 10 gümrük vergisi uyguluyor.

Yorumlar (0)