ABD'de kritik enflasyon verisi açıklandı

ABD'de TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi), ağustos ayında beklentilerin tersine yüzde 0,1 oranında artarken, senelik bazda yüzde 8,3 ile beklentilerin üzerinde kaldı.

EKONOMİ 13.09.2022, 18:19 15.09.2022, 11:05
ABD'de kritik enflasyon verisi açıklandı

ABD Çalışma Bakanlığı, geçtiğimiz aya ait enflasyon verisini duyurdu.

Bu doğrultuda, ABD'li tüketicilerin yaşam maliyeti geçtiğimiz ay bir evvelki aya nazaran yüzde 0,1 oranında arttı.

Piyasa beklentileri, TÜFE'nin bahse konu dönemde aylık yüzde 0,1 oranında azalması yönündeydi. Beklentilerin tersine aylık bazda artış görülen TÜFE, Temmuz 2022'de herhangi bir değişim göstermemişti.

Akaryakıt fiyatlarındaki düşüş olumlu yansıdı

Ağustos 2022'de sağlık, gıda ve barınma hizmetlerinin maliyetlerindeki artışların akaryakıt fiyatlarındaki keskin düşüşle dengelenmesiyle birlikte enflasyondaki yavaşlamanın kısıtlı da olsa sürmesinde etkili bir rol oynadı.

Enerji fiyatları geçtiğimiz ay aylık yüzde 5 oranında azalırken, senelik yüzde 23,8 oranında arttı. Enerji kalemi altındaki akaryakıt fiyatları da yine aynı dönemde aylık yüzde 10,6 oranında azalış gösterirken, senelik yüzde 25,6 yükseldi.

Barınma endeksi Ağustos 2022'de aylık yüzde 0,7 ve senelik yüzde 6,2 oranında artarken, gıda fiyatları ise aylık yüzde 0,8 ve senelik yüzde 11,4'lük bir artış gösterdi. Söz konusu dönemde gıda enflasyonu senelik bazda Mayıs 1979 tarihinden beri kaydedilen en yüksek düzeye ulaştı. Sağlık hizmetlerindeki fiyatlar da aynı dönemde aylık bazda yüzde 0,8 ve senelik yüzde 5,6 oranında artış kaydetti.

"Fed'in agresif faiz artırımları sürebilir"

Değişken gıda ve enerji fiyatlarını kapsamayan çekirdek TÜFE de geçtiğimiz ay yüzde 0,6 ve senelik yüzde 6,3 ile piyasa beklentilerinin bir miktar üzerinde artış kaydetti.

Bahse konu dönemde çekirdek enflasyona dair piyasa beklentileri aylık yüzde 0,3 ve senelik yüzde 6,1 artması yönündeydi. Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi, Temmuz 2022'de ise aylık yüzde 0,3 ve senelik yüzde 5,9 artmıştı.

Analistler, geçtiğimiz ay beklentilerin üzerinde gelen verilerin enflasyonun yavaşlamaya başladığına ilişkin umutları kırdığını ve Fed'in (ABD Merkez Bankası) agresif faiz artırımlarını sürdüreceğine yönelik beklentileri daha da artırdığını ifade etti.

Yorumlar (0)