AB'nin ilk mali başsavcısı atandı!

Avrupa Birliği mali suçları irdeleyecek yeni başsavcılık makamına Romanya kökenli Laura Codruta Kövesi'yi atadı.

EKONOMİ 14.10.2019, 14:48 14.10.2019, 16:33
AB'nin ilk mali başsavcısı atandı!

Mali suçlarla ilgilenecek yeni savcılık makamı, Avrupa Kamu Savcılığı Ofisi (EPPO) olarak geçiyor. AB Konseyi, ofisin Avrupa Başsavcısı olarak Kövesi'nin atanmasına üye ülke temsilcileri tarafından onandığını belirtti.

Yapılan açıklamada, Kövesi'nin görev süresinin 7 yıl olacağı ve savcılık makamının 2020 yılında faaliyete geçmesinin beklendiği dile getirildi.

Gerçekleşen atamanın Avrupa Parlamentosu tarafından da onanması gerekiyor.

Kövesi kimdir?

1973 yılı Romanya doğumlu Kövesi, 2013-2018 yılları arasında Romanya'da yolsuzlukla mücadeleden sorumlu olarak başsavcı görevini yerine getirmişti.

EPPO nedir?

AB, 2017'de Avrupa savcılığı kurulması için inisiyatif almıştı. Mali suçlarla ilgilenecek olan makam için 22 AB üyesi ülke katılacağını belirtmişti. Şimdilik İsveç, Macaristan, Polonya, İrlanda ve Danimarka EPPO'ya katılmak istemediklerini dile getirdi.

Savcılığın faaliyete geçmesiyle AB ülkelerinin mali konularda iş birliği içerisinde olması planlanıyor. AB Savcılığı'nın, birliğin mali çıkarlarıyla bütçesine karşı işlenen suçların faillerinin ve suç ortaklarının soruşturulmasından ve yargı önüne çıkarılmasından sorumlu olması gibi görevleri olacak.

Yorumlar (0)