En ilginç üniversite bölümleri!

Dünyanın birçok farklı bölgesinde, duymaya pek de alışık olmadığınız üniversite bölümleri ve dersler var. İşte o bölümlerden bazıları...

EĞİTİM 16.09.2019, 09:23 16.09.2019, 10:03
En ilginç üniversite bölümleri!

Eğitim denince aklınıza hemen dil, dans ve işçilik eğitimi gibi eğitim türleri gelebilir. Peki bu listedeki eğitimleri daha önce duydunuz mu?

Şarap eğitimi

İlk defa Cornell Üniversitesi’nde gerçekleştirilen "şarap yapımı eğitimi" ABD'nin 21 eyaletinde veriliyor. Kendine özgü üretim şekli olan şarabın birçok farklı versiyonu vardır. Görmek, döndürmek, koklamak, yudumlamak ve ağızda şarabın lezzetini almak "şarap tadımının beş adımı"nı oluşturur.

Bunlar Türkiye'de olmaz demeyin! Zira Isparta'da bulunan Süleyman Demirel Üniversitesi'nde de "Şarap bilimine giriş, şarap üretimi teknolojileri, dünya şarapçılığı ve şarapçılıkta şişeleme" gibi dersler var.

Macera eğitimi

Macera eğitiminde buz tırmanışı, helikopterli kayak, volkan kayağı, dağ bisikleti ve kum sörfü gibi "ekstrem sporlar" üzerine dersler veriliyor. Gerçekten de Plymouth Üniversitesi’nde bu eğitimi almak isteyen öğrenciler 4 yıl boyunca ders alabiliyor. Doğayla iç içe görülen dersler sonrasında öğrenciler kariyerlerini buna göre şekillendirebiliyor.

Kuklacılık dersleri

Connecticut Üniversitesi'nde, 1964 yılından bu yana kuklacılık dersleri veriliyor. Bu eğitimin verilmesinde "Susam Sokağı" programının büyük etkisi olduğu ifade ediliyor.

Cinselliğin sanatsal yönü

Cinsellik eğitimi almak isteyenler San Francisco Devlet Üniversitesi'nde yüksek lisans programlarına girmek zorunda! Derslerde cinsel eğitim ve cinselliğin sanatsal boyutuna ilişkin dersler veriliyor.

Kumarhane mühendisliği

Eğer ilgi alanlarınız içinde, yeni oyunlar oluşturmak ve tasarlamak gibi uğraşlar varsa Nevada Las Vegas’taki üniversitede bu alanda eğitim alabilirsiniz.

Motor sporları mühendisliği

Dünyada belki de paranın en çok döndüğü sporlardan biri olan motor sporları, barındırdığı "hayati risk" nedeniyle eğitim alınması gereken alanlardan birisi. Önce Kuzey Carolina'da başlayan dersler ilgi görünce bu eğitim yaygınlaştı. Winston-Salem Devlet Üniversitesi'ndeki "Motor sporları bilimi ve mühendisliği" bölümü bu konuda dersler veriyor.

Marijuana yetiştiriciliği

Dünyada birçok hastane ve üniversitede kullanılan marijuana, esrardan ibaret değil. Yapılan bazı testlerde marijuananın, kanserli hücreleri yok ettiği görülmüş. Kaliforniya’da bulunan Oakstream Üniversitesi'nde "tıbbi ihtiyaçlar için marihuana yetiştiriciliği" bölümü var. 

Yorumlar (0)