Zaferin yıl dönümü: Ermenistan’ın 3 senede işgal ettiği şehirleri Azerbaycan 44 günde geri aldı 

Ermenistan’ın 30 sene boyunca işgal ettiği şehirlerini 44 günlük savaşla kurtaran Azerbaycan ordusunun şaha kalkışı 27 Eylül 2020’de başladı. Azerbaycan 5 şehrini, 4 kasabasını ve 286 köyünü geri aldı. 

DÜNYA 27.09.2021, 15:45 28.09.2021, 10:17
Zaferin yıl dönümü: Ermenistan’ın 3 senede işgal ettiği şehirleri Azerbaycan 44 günde geri aldı 

Azerbaycan, Ermenistan’ın 3 senede işgal ettiği Karabağ ve çevresindeki yerleşim yerlerini 30 senelik işgalden kurtarabilmek için Dağlık Karabağ Savaşı’nı 27 Eylül 2020 tarihinde başlattı. 44 gün süren savaştı Azerbaycan ordusu, yaklaşık 3 bin şehit verdi fakat işgal altındaki tüm yerleşim yerleri de geri aldı.  

25-26 Eylül 2020 tarihlerinde Ermeni güçlerinin Azerbaycan sivil yerleşim yerlerine ateş açması sonucu “artık yeter” diyen Azerbaycan vatandaşları, 27 Eylül gecesinde vatan savaşını başlattı. 



Gün gün vatan savaşı 

27 Eylül 2020: Ermenistan ordusu, yıllar boyunca yaptığı gibi, sivil Azerbaycan yerleşim yerlerine ateş açtı. Önceki günlerde açılan ateş, 27 Eylül’de saat 06.00’da açılan ateşle devam etti. Silah ateşlemesinin ardından top ve havanlarla da Azerbaycan mevzileri hedef alındı. Temas hattındaki köylerde Ermeni ordusunun yoğun bombardımanı altında kalan Azerbaycan’da askeri ve sivil kayıplar yaşanırken altyapılar zarar gördü. Bunun üzerine Azerbaycan ordusu, karşı atak başlattı. 

28 Eylül: Azerbaycan ordusu, işgal altındaki toprakları kurtarmayı amaçlayan operasyonu başlatırken ülkede hem savaş hali hem de kısmi seferberlik ilan edildi. 

4 Ekim: Cebrayıl şehri işgalden kurtarıldı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, haberi sosyal medya hesabından duyurdu. 

9 Ekim: Hadrut kasabası işgalden kurtarıldı. 

10 Ekim: Cenaze ve esir değişimi için Ermenistan ve Azerbaycan arasında kısa süreli ateşkes anlaşması yapıldı. 

11 Ekim: Ermenistan ordusu, ateşkesin üzerinden 24 saat geçmeden Gence kentine füzeyle saldırdı. 40 kişi yaralandı, 10 kişi vefat etti. 

17 Ekim: Ermenistan, Gence’yi yeniden füze saldırısı düzenledi. Bu saldırıda 55 kişi yaralanırken aralarında bebek ve çocukların da olduğu 15 kişi vefat etti. Aliyev, haberi, ulusa sesleniş konuşması ile duyurdu. 



18 Ekim: Yeni bir ateşkes anlaşması devreye girdi. Fakat Ermenistan yine anlaşmaya uymadı. Azerbaycan-İran sınırında Araz Nehri üzerinde bulunan ve 11. Yüzyılda inşa edilen Hudaferin Köprüsü, Ermenilerden alındı. Köprüye Azerbaycan bayrağı dikildi. 

20 Ekim: Zegilan şehri kurtarıldı. 

25 Ekim: Gubadlı şehri kurtarıldı. 

26 Ekim: ABD’nin liderliğinde Ermenistan ve Azerbaycan arasında insani amaçlı ateşkes imzalandı. Ermenistan ordusu, anlaşmaya uymayarak top atışlarında bulundu. 

27 Ekim: Ermenistan ordusu, Berde şehir merkezine bombalı saldırı düzenledi. 1 çocuk ve 4 yetişkin vefat etti. 

28 Ekim: Berde’ye bir bombalı saldırı daha düzenlendi. 21 kişi hayatını kaybetti. 

8 Kasım: Karabağ sembollerinden Şuşa, işgalden kurtarıldı. 



10 Kasım: Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan arasında üçlü bildiri imzalandı. Yenilgisini kabul eden Ermenistan, Kelbecer, Ağdam ve Laçın illerini Azerbaycan’a iade etmeyi kabul etti ve savaş resmi olarak sona erdi. 

20 Kasım: Azerbaycan ordusu, 28 senedir işgal altında bulunan Ağdam’a girdi. 

25 Kasım: Azerbaycan, Kelbecer’i geri aldı. 

30 Kasım: Ermeniler, son işgal toprağı olan Laçın’dan çıktı. 

Azerbaycan ordusunun en büyük destekçisi Türk ordusu ve SİHA’larıydı 

Azerbaycan’ın şanlı zaferinde Türk ordusu ve Türk SİHA’ları, en önemli destekçiler oldu. Ermenistan’ın topçu birlikleri, Türk SİHA’ları ile vuruldu, askeri bölgeler imha edildi. Azerbaycan’ı geri aldığı yerleşim yerlerinin semalarında Türk SİHA’ları koruma alanı kurdu.  

Yorumlar (0)