Yunan uygulaması: Gasp, darp ve nehir!

Yunanistan'ın Türkiye'ye zorla gönderdiği düzensiz göçmenler yaşadıklarını anlattı. Göçmenler, Yunan askerlerinin çantalarındaki ilaç, para ve telefonları gasp ettiğini, demir sopa ile dövdüklerini, karakolda aç-susuz günlerce bekletildiklerini, Meriç Nehri kenarına getirip döve döve nehre attıklarını söylediler.

DÜNYA 07.11.2019, 12:50
Yunan uygulaması: Gasp, darp ve nehir!

Yeni hayat hayalleriyle ülkelerindeki zulümlerden kaçan 252 düzensiz göçmen, Yunan askerinin eline düştükten sonra neler yaşadıklarını anlattılar. Yunan askerlerinin darbedip ve ellerindeki tüm para, ilaç ve cep telefonlarını gasp edip nehre atılarak Türkiye'ye zorla gönderdiği iddia edilen 252 düzensiz göçmen arasında bulunan Mısır uyruklu Ahmet Cuma ve Velit Cemal, yaşadıklarını anlattı.

Yunanistan'ın zorla geri gönderdiği iddia edilen ve 3 gün önce Kapıkule Sınır Kapısı yakınlarında yakalanan düzensiz göçmenler, Anadolu Ajansı muhabirine yaşadıklarını aktardılar.

Yaşadıklarını anlatırken zaman zaman ağlayan ve yaşadıklarının kendilerinde büyük travmaya neden olduğu gözlenen düzensiz göçmenler, insan hakları ihlalini Avrupa'nın görmesini ve buna engel olmasını istedi.

252 düzensiz göçmen arasında bulunan Mısır uyruklu Ahmet Cuma, Yunanistan'a gittikten sonra oradaki askerler tarafından yakalandığını ve sonrası yaşadıklarını aktardı.

Mısır uyruklu Ahmet Cuma, Yunan askerilerinin kendilerine çok kötü davrandığını, kendisi de dâhil gruptakileri yumrukla ve sopayla darbettiklerini ifade ederek, "Çantamızda bulunan ilaçlarımızı, paramızı ve telefonlarımızı gasp ettiler. Bize çok acımasızca davrandılar. Yunan askerleri hiçbir şey yapmamama rağmen benim yüzüme yumruk attılar, gözlerim morardı. Bazı arkadaşlara demir sopayla saldırdılar." diye konuştu.

"Türkiye'den Allah razı olsun"

Düzensiz göçmenler arasında bulunan Mısırlı Velit Cemal ise Yunanistan'da yakalandıktan sonra bir karakola götürüldüklerini ve tüm eşyalarının gasp edildiğini kaydetti.

Karakolda Yunan askerlerinin kendilerini kötü biçimde darbettiğini anlatan Mısırlı Velit Cemal, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Ben hastayım, ilaç kullanıyorum. Çantamı aldıkları için ilaçlarımı alamadım. Hasta olduğumu anlatmaya çalıştım. Zaten hâlim dermanım yoktu. İlacımı istediğim için beni dövdüler. Aç ve susuz bir şekilde karakolda 2 gün bizi tuttuktan sonra Meriç Nehri kenarına getirdiler. Bizi nehir kenarında da dövdüler. Döve döve nehre attılar hepimizi. Su seviyesi fazla yüksek olmadığı için Türkiye tarafına geçtik. Bu kez de Türk askeri yakaladı bizi. Yunan askerleri bize o kadar kötü davrandı ki, Türk askerini görünce de çok korktuk ama Türk askeri bize çok iyi davrandı. Göç İdaresi'ne getirildik. Yemek verdiler, ısıttılar, ihtiyaçlarımızı karşıladılar. Darbedilenler ve yaralananlar burada doktorlar tarafından tedavi edildi. Allah Türkiye'den ve Türk askerinden razı olsun."

Son 2 yılda 37 bin 271 düzensiz göçmen hukuksuz olarak geri itilmiş

Uluslararası sözleşmelere aykırı olarak Yunan hudut birlikleri tarafından Meriç Nehri üzerinden zorla Türkiye'ye gönderilen 252 düzensiz göçmen, 3 gün önce sınır birlikleri ve jandarma ekipleri tarafından Kapıkule Sınır Kapısı yakınlarında Türk askerleri tarafından yakalanmıştı. Bu son "zorla geri itilme" (geldikleri düşünülen yöne doğru göçmenlerin uluslararası hukuka aykırı olarak zorla geri gönderilmeleri), Yunanistan'ın yasa dışı geçiş yapan düzensiz göçmenleri uluslararası sözleşmelere aykırı olarak zorla geri gönderdiği iddialarını yeniden gündeme getirmişti.

Türk Dışişleri sert tepki göstermişti

Türkiye Dışişleri Bakanlığından 27 Ekim'de yapılan açıklamayla, bu hukuka aykırı uygulamalara sert tepki gösterilmişti. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Yunanistan'ın düzensiz göçmenleri karadan ve denizden Türkiye'ye geri ittiği" belirtilerek, Yunan makamlarına, "bu durumu inkâr etmek yerine uluslararası hukuka aykırı bu uygulamayı düzeltme" çağrısı yapmıştı. Türk Dışişleri, 2018 yılında 11 bin 867, 2019 yılın ilk 10 aylık döneminde ise 25 bin 404 düzensiz göçmenin Yunanistan'dan Türkiye'ye geri itildiği bilgi olarak açıklamaya eklenmişti.

Yorumlar (0)