Yenilgiyi kabul etti: Andersson istifa ediyor

İsveç Başbakanı Andersson, seçim mağlubiyetini kabul ederek, yarın (15 Eylül) sabah istifa edeceğini duyurdu.

DÜNYA 14.09.2022, 23:26 16.09.2022, 11:42
Yenilgiyi kabul etti: Andersson istifa ediyor

Sosyal Demokrat Parti lideri Andersson, gerçekleştirdiği basın toplantısında, 11 Eylül 2022'de gerçekleştirilen seçimlerdeki mağlubiyeti kabul ettiğini kaydederek, yarın başbakanlık görevinden istifa edeceğini bildirdi.

Magdalena Andersson, "Yarın sabah başbakanlık görevimden alınmayı talep edeceğim. Sorumluluk İsveç Meclisi'ne geçecek. Halkın seçimine ve demokrasiye saygı da bunu gerektirir." diye konuştu.

Rusya-Ukrayna Savaşı'na işaret eden Andersson, "Yakın bölgemizde süren savaş, ekonomik kriz ve enerji krizinin ciddiyeti göz önünde bulundurulduğunda hızlı bir şekilde hükümet kurulması oldukça önemli. Muhafazakar Parti'nin lideri Ulf Kristersson ile temelde anlaşma sağladıktan sonra bu problemlerin çözümü için kapımız Kritersson'a her daim açıktır." şeklinde konuştu.

Kristersson ise kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği açıklamada, yarından (15 Eylül) itibaren hükümeti kurma faaliyetlerine başlayacağını ifade etti.

İsveç'te aşırı sağın yükselişi...

Resmi olmayan genel seçim neticelerine göre sağ blok partiler yüzde 49,6 oranında oy alırken, iktidardaki sol blok partiler ile azınlık hükümeti ise yüzde 48,9 oranında oy aldı.

Bu doğrultuda, 349 sandalyeli İsveç Parlamentosu'nda sağ blok siyasi partiler 176 vekil, sol blok siyasi partiler ise 173 vekil çıkartma hakkı elde etti.

Seçimlerde aşırı sağcı SD'nin (İsveç Demokratlar Partisi) oy oranını yüzde 20,6'a dek yükselterek İsveç'in en büyük ikinci siyasi partisi konumuna gelmesi de dikkatlerden kaçmadı.

Muhafazakar Parti liderliğinde kurulan sağ blokun Hristiyan Demokrat Partisi ile ikili bir koalisyon oluşturup, dışarıdan aşırı sağcı İsveç Demokrat Partisi ile Liberal Parti'nin desteklenmesi ihtimali ön plana çıktı.

Ülke basını, kurulacak olan yeni hükümetin başbakanının Kristersson olacağını ve İsveç'te önceden uzun seneler boyunca dışişleri bakanı olan tecrübeli politikacı Carl Bildt'in yeniden bu göreve getirileceğini öne sürdü.

"PKK destekçileri için en kötü senaryo"

Diğer taraftan, İsveç medyası bahse konu hükümetin NATO ile Türkiye anlaşmasına çok daha sıcak baktığını ve muhtemel hükümetin terör örgütü PKK destekçileri için en kötü senaryo olduğunu iddia etti. 

Ülkede 11 Eylül'de gerçekleştirilen yerel ve genel seçimleri sağ bloktaki partiler kazanmıştı.

Yorumlar (0)