Yemen silahlı güçleri, yardım yapan BM’yi bozuk gıda göndermekle suçladı 

Yemen’deki silahlı güçler (Husiler), Dünya Gıda Programı kapsamında BM tarafından ülkeye gönderilen gıdaların bozuk olduğunu dile getirdi. Belirtilene göre ülkeye giren bin 800 ton gıda, bozuk. 

DÜNYA 20.06.2021, 10:04 21.06.2021, 09:20
Yemen silahlı güçleri, yardım yapan BM’yi bozuk gıda göndermekle suçladı 

Birleşmiş Milletler, “Dünya Gıda Programı” kapsamında gıda yardımı gönderdiği Somali ve Suriye kamplarına yaptığı yanlışlar ile biliniyor. Bu iki ülkedeki mülteci kamplarına gönderilen gıdaların bozuk çıkmasının ardından şimdi de Yemen’de aynı kriz yaşandı.

İran destekli Husiler (Yemen silahlı güçleri), bir haber ajansına verdikleri röportajda, BM tarafından gelen gıdaların bozuk olduğunu dile getirdi. Tarım Bakanlığı sözcülerinden Ceşari ise “Hudeyde Limanı’na ulaşan Dünya Gıda Programı gıda yardım gemisinin içerisinde bulunan bin 768 tonluk sarı bezelyenin kurtlandığını tespit ettik.” şeklinde açıklama yaptı. 

Ceşari, bu gibi sevkiyatların ülkeye zararlı bitki ve böceklerin girmesinde etkili olduğunu belirterek, geri gönderimin gerçekleşmesi için gerekli işlemleri başlattıklarını aktardı. BM ise henüz iddialara yanıt vermedi. 



Yemen’deki bitmeyen iç savaş 

Yemen’deki siyasi iktidarsızlık sebebiyle çıkan iç savaş, İran destekli Husiler’in ve hükümete bağlı askeri güçlerin arasında uzun yıllardır devam ediyor. Husiler, Eylül 2014’te geldikleri başkent ve bazı bölgelerde denetimi ellerinden bırakmazken Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkeleri de Mart 2015’ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor. 

BM verilerine göre bu iç savaş, dünyanın en büyük insanı krizlerinden birinin oluşmasına sebep oluyor. Yemen nüfusunun yüzde 80’inin gıda, barınma, temizlik, sağlık gibi pek çok yardıma ihtiyacının olduğu biliniyor. 

Yorumlar (0)