WSJ'de Türkiye'nin YPG derdi

Ortadoğu uzmanı Michael Doran ve Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi Michael Reynolds, WSJ'de yazdıkları makalede, Türkiye'nin YPG ile derdini anlattı.

DÜNYA 09.10.2019, 07:25
WSJ'de Türkiye'nin YPG derdi

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde "Ankara'nın YPG'nin silahlandırılmasına tepkisini Kürt karşıtlığı olarak yorumlamak bilgisizliktir" değerlendirmesi yapıldı.

Ortadoğu uzmanı Michael Doran ve Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi Michael Reynolds tarafından kaleme alınan makalede öne çıkanlar şu şekilde:

- "Ankara'nın YPG'nin silahlandırılmasına tepki göstermesini, Kürt karşıtlığı olarak yorumlamak bilgisizliktir. Bu tıpkı El Kaide'ye karşı mücadeleyi İslamofobik olarak yorumlamaya benziyor"

- "Türkiye'nin güney sınırını YPG'den korumaktaki kararlılığı, genelde kötü amaçlı bir şey gibi görülüyor. Ancak YPG'nin PKK ile temel bağları var ve bunu dönemin Savunma Bakanı Ash Carter, Nisan 2016'da Kongre'de verdiği bir ifadede belirtmişti"

- "Vladimir Putin'in azmi, Obama'nın mesafeli tavrını yendi. Ve bu durum da (Türkiye ve Rusya arasında) S-400 anlaşmasına gebe bir ilişkiyi doğurdu." 

- "ABD, Türkiye ile çalışmak yerine PKK'nın Suriye kanadı YPG'yi desteklemeyi seçti"

- "Bir dönem Ankara Büyükelçiliği yapmış olan James Jeffrey, Suriye Özel Temsilciliği görevine gelmeden önce, 'Gülen'in ABD'de oturması utanç verici' demişti. Ne kadar çok Türk, ABD'nin nasıl böylesine bir rezil şahsa liman olabileceğini soruyordur?"

Makale tam olarak Türkiye'nin derdini anlatıyor

WSJ (Wall Street Journal) gazetesinde yayımlanan makalede, "Ankara'nın YPG'nin silahlandırılmasına tepki göstermesini, Kürt karşıtlığı olarak yorumlamak bilgisizliktir. Bu tıpkı El Kaide'ye karşı mücadeleyi İslamofobik olarak yorumlamaya benziyor." denildi. 

Hudson Enstitüsü Kıdemli Orta Doğu Uzmanı Michael Doran ve Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi Michael Reynolds, Wall Street Journal (WSJ) için "Türkiye'nin ABD'ye Karşı Meşru Şikayetleri Var" başlığıyla makale yazdı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin operasyon yapmayı planladığı bölgedeki Amerikan askerlerini çekme kararının Washington'daki birçok siyasetçi ve düşünce kuruluşundan tepki aldığına vurgu yapılan makalede, "Ancak bu eleştirileri yapan kişiler, gerçekleri göz ardı ediyor." değerlendirmesinde bulunuldu. 

"YPG'nin PKK ile temel bağları var ve bu kabul edilmişti"

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Suriye'nin kuzeyindeki "PKK ile ilişkili Kürtlerden" desteğinin çekmesinde haklı olduğunun altının çizildiği makalede, "Türkiye'nin güney sınırını YPG'den korumaktaki kararlılığı, genelde kötü amaçlı bir şey gibi görülüyor. Ancak, YPG'nin PKK ile temel bağları var ve bunu dönemin Savunma Bakanı Ash Carter Nisan 2016'da Kongre'de verdiği bir ifadede belirtmişti." ifadesine yer verildi. 

Makalede, Türkiye'yi eleştirenlerin, S-400 alımını da bahane ettiği vurgulanarak, ABD-Türkiye ilişkilerinin sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kişiliğinden ziyade Türkiye'de artan "Amerikan düşmanlığına" da bağlı olduğuna ve Recep Tayyip Erdoğan'ı desteklemeyenlerin bile Amerika'ya karşı tavır aldığına dikkat çekildi.

"Amerika'nın çekingen Suriye politikası"

Türkiye'nin Amerika'ya karşı 3 temel sorunu bulunduğunun belirtildiği makalede şu ifadeler yer aldı:

"Bunlardan birincisi, Amerika'nın çekingen Suriye politikası. Ankara, Suriye halkının diktatör Beşşar Esed'i devirmek için çabalarını desteklerken, Washington'ın izinden gitti. Fakat Türkiye, hava sahasını ihlal ettiği için 2015'te bir Rus jetini vurduğunda, Başkan Barack Obama bu durumu Amerika'nın kilit bölgesel ortağı ile Amerika çıkarlarının güçlü bir düşmanı arasındaki bir çatışmadan ziyade, üçüncü taraflar arasındaki ikili bir tartışma gibi gördü. Ankara tek başına kalınca Moskova ile uzlaşmaktan başka çaresi olmadığını fark etti. Vladimir Putin'in azmi, Obama'nın mesafeli tavrını yendi. Ve bu durum da S-400 anlaşmasına gebe bir ilişkiyi doğurdu."  

"Amerika, Türkiye ile çalışmak yerine PKK'nın Suriye kanadı YPG'yi seçti"

Makalede Türkiye'nin yakındığı bir diğer konunun da Amerika'nın FETÖ (Fetullahçı Terör Örgütü) elebaşı Fetullah Gülen'e ev sahipliği yapması olduğuna vurgu yapılarak, "Amerika'nın bir dönem Ankara Büyükelçiliğini yapmış olan James Jeffrey, Suriye Özel Temsilciliği görevine gelmeden önce, 'Gülen'in Pensilvanya'da oturması utanç verici' demişti. Ne kadar çok Türk, Amerika'nın nasıl böylesine bir rezil şahsa liman olabileceğini soruyordur?" ifadeleri kullanıldı. 

Türkiye'nin üçüncü ama en önemli şikayetinin ise Barack Obama yönetiminin 2016 yılında aldığı YPG mensuplarını silahlandırma ve eğitme kararı olduğuna işaret edilen makalede şu ifadeler kullanıldı:

"Amerika, Türkiye ile çalışmak yerine, PKK'nın Suriye kanadı YPG'yi desteklemeyi seçti. Türk halkı bu örgütü senelerdir süren bir savaşın ve on binlerce insanın ölümünün sorumlusu olarak görüyor. PKK, Türkiye Cumhuriyeti'ne büyük bir tehdit teşkil ediyor ve tüm siyasi yelpazedeki Türkler, bu örgütten nefret ediyor.  Ankara'nın YPG'nin silahlandırılmasına tepki göstermesini, Kürt karşıtlığı olarak yorumlamak bilgisizliktir. Bu tıpkı El Kaide'ye karşı mücadeleyi İslamofobik olarak yorumlamaya benziyor."

Yorumlar (0)