Uluslararası kuruluşlardan 'acilen iklim ve su tedbirleri' çağrısı

Uluslararası kuruluşlar, su ve iklim krizi sebebiyle bir an önce ortak adım atma konusunda ülkelere çağrıda bulundu. 

DÜNYA 30.10.2021, 09:43
Uluslararası kuruluşlardan 'acilen iklim ve su tedbirleri' çağrısı

Dünya Meteoroloji Birliği ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Bilim ve Kültür Örgütü, Uluslararası Tarım Kalkınma Fonu, Birleşmiş Milletler Çevre Programı, BM Üniversitesi, BM Çocuk Fonu, BM Avrupa Ekonomik Konseyi ve Küresel Su Ortaklığı kuruluşlarının liderleri, su ve iklim değişikliği konusunun önemine temas eden ortak bir mektup yazıldı.

“Hızlandırılmış adımlara ihtiyaç var”

Söz konusu mektupta, dünya ülkelerinin acilen su ve iklim krizine ilişkin tedbir alması gerektikleri belirtilirken, Glasgow’da 31 Ekim'de gerçekleştirilecek BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı öncesi üye ülkelere ve onların liderlerine, iklim ve su değişikliği konularını önceleme uyarısı yapılırken, "Gezegenimizi ve insanları etkileyen iklim değişikliğinin su ile ilgili neticelerini ele almak adına acilen hızlandırılmış adımlara ihtiyaç var." sözlerine yer verildi. 

İklim değişikliğinin küresel su döngüsünü olumsuz anlamda etkileyerek sel ve kuraklık gibi afetlere sebep olduğuna dikkat çekilen mektupta, "Sıcaklık artışı ve su kaynaklarının akışındaki değişkenlik, yer altındaki ve yüzeydeki suyun kalitesini ciddi oranda etkilemektedir." açıklaması yapıldı.

“920 milyon çocuk susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya”

UNICEF'in verilerinde iklim değişikliğinin, dünya genelinde 920 milyon çocuğu su kıtlığına maruz bırakabileceği yönünde uyarılar yapılarak üye ülkelere, "İklim ve su gündemini ulusal seviyede entegre etme", "su yataklarına yönelik bilimsel, siyasi ve teknik iş birliğini destekleme", "küresel su takip sistemlerini finanse etme ve destekleme", "uluslararası erişimi, su ile ilgili felaketlere karşı uyarılara teşvik etme", "sel ve kuraklık yönetimiyle ilgili önleyici yaklaşım benimseme" ve "su ve iklim risklerine ilişkin verilerin entegrasyonunu destekleme" yönünde çağrılar yapıldı.

31 Ekim-12 Kasım arasında düzenlenecek olan COP26'ya yaklaşık 140 liderin katılması bekleniyor. Zirvede, yüzyıl sonuna kadar küresel sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin altında tutulması, 1,5 derece ile sınırlandırılabilmesi adına 2050'ye kadar sıfır karbon emisyonu hedefine nasıl ulaşılacağı konuşulacak.

Yorumlar (0)