Ukrayna’yı tekrar inşa etmenin maliyeti ne kadar? Açıklandı!

Dikkat çekici bir araştırmaya imza atan Ekonomik Politika Araştırmaları Merkezi (CEPR), Ukrayna’yı tekrar inşa etmenin maliyetinin 500 milyar avro civarında olacağını duyurdu. 

DÜNYA 18.04.2022, 14:08
Ukrayna’yı tekrar inşa etmenin maliyeti ne kadar? Açıklandı!

Ukrayna’daki insani kriz ve çatışmalar tüm hızıyla devam ederken, bir yandan da ülkenin yeniden nasıl ayağa kaldırılacağı merakla bekleniyor. Ukrayna ekonomisine dair önemli bilgiler paylaşan Ukrayna Ulusal Bankası eski müdürü Valeria Gontareva, “Bu sene gayri safi yurt içi hasılanın yaklaşık olarak yüzde 30’una tekabül eden bir bütçe açığı oluştu. Ülkenin ihracat altyapısı yok olmuş durumda. Ana limanlar da şuan Rus ordusunun hâkimiyetinde bulunuyor. İlk günden bu yana ele aldığımızda, toplam zararın 564 milyar dolar seviyelerinde olduğunu düşünüyoruz. 7 gün önce bu rakam 150 milyar dolardı ama her geçen gün durum biraz daha kötüye gidiyor” ifadelerini kullandı. 

Ekonomik Politika Araştırmaları Merkezi, önemli bir çalışmaya imza attı

Valeria Gontareva’nın bu açıklamaları sonrası önemli bir araştırmaya imza atan Ekonomik Politika Araştırmaları Merkezi, savaşın Ukrayna’ya maliyetinin 500 milyar avro civarında olduğunu kamuoyu ile paylaştı. 

Yeniden inşa etmenin maliyeti 500 milyar avroyu bulabilir

Merkez bünyesinde görev yapan uzman analistler, Ukrayna’da yaşanan ekonomik çöküşü, Marshall Planı’ndan 1990 yılında Almanya’nın yeniden birleşmesine kadar pek çok alt başlıkta karşılaştırarak veriler paylaştı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Ukrayna’nın yeniden inşa edilmesinin maliyetinin 200 ile 500 milyar avro arasında seyredeceği belirtildi. 

Ukrayna’da ekonomiyi korumak için bazı düzenlemeler hayata geçirildi

Ukrayna Ulusal Bankası eski müdürü Valeria Gontareva, Rusya’nın ana hedeflerinden birinin Ukrayna ekonomisini yok etmek olduğunu vurguladı. Bu konuda yurt içinde gerekli adımların atıldığının altını çizen Gontareva, döviz kurlarının sabitlenmesi ve sermaye çıkışlarının sınırlandırılması gibi pek çok hayati düzenlemenin yürürlüğe girdiğini ifade etti. 

“Bu henüz buz dağının görünen yüzü”

Ukrayna’nın gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 30’unu yitirdiğini belirten Gontareva, “Bu henüz buz dağının görünen yüzü. Her şey bittiğinde daha yıkıcı bir tablo ile karşı karşıya kalabiliriz. İhracat imkânımız zaten artık kalmadı. Limanlarımızı yitirmiş vaziyetteyiz. Önümüzdeki senelerde bu durumun ortaya çıkardığı ekonomik sorunlar daha da üzerimizde hissedilecek” şeklinde konuştu. 

“Her geçen gün durum daha da kötüye gidiyor”

Bugüne kadarki toplam zararı 564 milyar dolar olarak öngördüğünü ifade eden Gontareva, “7 gün önce bu rakam 150 milyar dolardı. Her geçen gün durum daha da kötüye gidiyor. Bu zarar maliyeti daha da artıp trilyonlara çıkabilir. Yaşanan bu kriz ortamının nerede son bulacağını hiç kimse kestiremiyor” diyerek ekonomide yaşanan büyük çöküşü gözler önüne serdi. 

Her saldırı girişimi, maliyet faturasını biraz daha genişletiyor

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan bir diğer isim ise Ekonomik Araştırma ve Politika Danışmanlığı Enstitüsü müdürü Profesör Igor Burakovsky oldu. Burakovsky, “Kiev’e yönelik yeni bir saldırı girişimi olup olmayacağı hala meçhul. Ama bombalamaların ve bölgesel çatışmaların süreceğini öngörebiliriz. Bu da şehirdeki yıkımı ve yeniden inşa için gerekli olan maliyeti biraz daha genişletebilir” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)