"Ukrayna uçağı İran'a ait iki füzeyle vuruldu"

New York Times (NYT) gazetesi, İran'ın başkenti Tahran'da düşen Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağının İran'a ait iki füzeyle vurulduğunu gösteren yeni bir video yayınladı.

DÜNYA 15.01.2020, 05:49 15.01.2020, 09:49

İranlı bir kişi tarafından çekilen ve Youtube'a yüklenen ve New York Times tarafından analiz edilen yeni görüntülerde, İran'ın başkenti Tahran'da bulunan Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havaalanı'ndan havalandıktan dakikalar sonra düşen Ukrayna uçağının 30'ar saniye arayla fırlatılan İran'a ait iki füzeyle vurulduğu görülüyor.

Füzelerin uçağa yaklaşık 13 kilometre uzaklıktaki bir askeri üsten fırlatıldığı belirtilen New York Times'ın haberinde ayrıca, yolcu uçağının transponder (uydu alıcı-verici) sinyalinin ilk füzenin uçağı vurduktan sonra devre dışı kaldığı vurgulanıyor.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 8 Ocak Çarşamba sabahı kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçakta bulunan 9'u mürettebat olmak üzere 176 kişi yaşamını yitirmişti.

Tahran yönetimi, uçak düştükten dakikalar sonra "yolcu uçağı teknik arızadan dolayı düştü" açıklaması yapmış, enkazın yeri bile saptanmadan yapılan bu açıklama kuşkulara neden olmuştu. Yolcu uçağının düşüşü, İran'ın Irak'taki ABD üslerini füzelerle vurmasından hemen sonra gerçekleşmesi kuşkuları güçlendirmişti.

Başta yolcu uçağının İran ordusu tarafından düşürüldüğü iddialarını kesin dille kabul edilmemiş ancak olaydan 3 gün sonra İran Genelkurmay Başkanlığı, koskoca yolcu uçağının "cruise (seyir) füzesi" olarak algılandığını ve kısa menzilli füze ile "yanlışlıkla" vurulduğunu itiraf etmişti. Bu olay, İran'ın savunma gücünü tartışmaya açmıştı.

Yorumlar (0)