Ukrayna-Rusya buluşması öncesinde Kiev'de "taviz" protestosu!

Binlerce Ukraynalı, Cumhurbaşkanı Zelensky ve Rusya lideri Putin arasında gerçekleştirlecek zirvede "taviz verilmemesi" için Zelensky'ye çağrıda bulundu.

DÜNYA 09.12.2019, 09:44 09.12.2019, 09:53
Ukrayna-Rusya buluşması öncesinde Kiev'de "taviz" protestosu!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da katılacağı Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen dörtlü bir zirvede Ukrayna İç Savaşı'nın bitirilmesi için buluşacak.

Ukraynalılar taviz verilmemesini istiyor

Nisan ayında cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Ukrayna lideri Zelensky, seçimden önce Rusya lideri Putin'le buluşarak 2014'ten beri devam eden ve 13 bin kişinin hayatına mâl olan iç savaşı sonlandıracağını vaat etmişti. Fakat birçok Ukraynalı, bu vaadin Rusya'ya birçok taviz verilmesine yol açacağından endişeli. Binlerce Ukraynalı, Cumhurbaşkanı Zelensky'e seslerini duyurmak umuduyla Pazar akşamı başkent Kiev'in sokaklarına döküldü ve Rusya'yla barışın, ülkenin bağımsızlığını tehlikeye atma uğruna sağlanmasını istemediklerini dile getirdi.

"Ukrayna özgür olana dek taviz veremeyiz!"


Ukrayna eski Cumhurbaşkanı Poroşenko

Muhalefette bulunan Golos Partisi'nin vekillerinden Inna Sovsun, "Şu anda sokaklardayız çünkü imtiyaz pahasına barış istemiyoruz. 'Ne pahasına olursa olsun barış' demiyoruz" diye konuştu. Pazar günü gerçekleşen mitinge katılan ve Cumhurbaşkanı Zelensky'nin halefi olan eski lider Petro Poroşenko, "Sesimiz Kiev'den Paris'e duyulsun diye sokaklardayız. Dostlarım, Ukrayna toprakları son karışına kadar özgür olana dek Putin'e taviz veremeyiz" diyerek selefinin yürüttüğü Rusya politikasına eleştirisini dile getirdi. Poroşenko, "Tutumumuz çok basit, Ukrayna aleyhine yaptığı onca şeyden sonra Putin'e inanma, Putin'den korkma!" ifadeleriyle Rusya liderine karşı tavrını da ortaya koydu.

Zelensky nasıl bir çözüm öneriyor?


Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky

Zelensky'nin liderliğindeki Ukrayna hükümeti, savaşın yaşandığı bölge olan Donbass'ta sürdürülebilir bir barış için mutlak bir mahkum takası, bölgedeki tüm yasa dışı silahlı kuvvetlerin çekilmesi ve Rusya'nın ayrılıkçı güçlere sağladığı silahların bölgeden çıkarılmasını istiyor. Kiev yönetimi aynı zamanda iç savaşın yaşandığı bölgeye özel bir statü verilmesini ve bölgenin kaderini belirleyecek bir seçim düzenlenmesini de vaat ediyor. İki Rusya ve Ukrayna liderleri, Rusya destekli ayrılıkçı güçlerin üç kasabadan çekilmesinin ardından buluşma kararı almıştı. 

"Zelensky bu konuda çok saf"

Deutsche-Welle gazetesine konuşan Kiev Mohyla Akademisi Ulusal Üniversitesi akademisyeni Taras Kuzio, Cumhurbaşkanı Zelensky'nin hâlihazırda kendi konumunu zayıflattığını, bunun sebebinin ise Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım yarımadasını barış görüşmelerine dâhil etmeyeceğini açıklaması olduğunu belirtti. Kuzio, Zelensky için "Uluslararası ilişkiler konusunda çok saf" ifadelerini kullandı. 41 yaşındaki Zelensky, Nisan ayında Ukrayna Cumhurbaşkanı seçilmeden önce ülkesinde komedyenlik yapıyordu.

Zelensky'nin sözcüsü Yuliya Mendel ise Cumhurbaşkanı'nın zirvede Rusya lideri Putin'e karşı çok katı bir konumu olacağını ve Zelensky'nin zirvede üç adımı olacağını açıkladı. Mendel, bu üç adımı ayrılıkçılar tarafından yakalanan Ukraynalıların geri dönüşü, gerçek bir ateşkes ve Donbass bölgesindeki yasa dışı askerlerin çekilmesi olarak tanımladı.

Ukrayna kamuoyunun tutumu nasıl?

Image result for ukraine petro poroshenko protests

Demokratik Girişim ve Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü isimli iki düşünce kuruluşunun 4-19 Kasım arasında yürüttüğü bir anket çarışmasına göre Ukraynalıların %53.2'si Donbass bölgesine özel bir statü verilmesine karşı çıkarken %62.7'si ise Ukrayna ordusuna karşı savaşan ayrılıkçılara herhangi bir af çıkarılmasını istemiyor. Reuters'e konuşan Ukraynalı tarihçi Volodimir Vyatroviç ise iki ülke arasındaki yüzyıllardır devam eden tarihin, Ukrayna'nın Rusya'ya güven duymamasını gerektirdiğini söylerken "Zelensky'nin yeni ekibi Rusya'yla herhangi bir anlaşmaya varabileceğimiz hatasına yeniden düşecek gibi gözüküyor" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)