Ukrayna'dan 'Rusya G8'e dönebilir' önerisine tepki

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya’yı tekrar G7’nin içine katarak bu grubu G8 yapmak istemesine ilişkin, "Rusya, Mart 2014'te G8'den çıkarıldığından beri hiçbir şey değişmedi." dedi.

DÜNYA 22.08.2019, 10:02
Ukrayna'dan 'Rusya G8'e dönebilir' önerisine tepki

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya’yı tekrar G7’nin içine katarak bu grubu G8 yapmak istemesine ilişkin ifadelerini değerlendirdi.

Ukrayna’nın Kırım topraklarının hala işgal altında olduğunu kaydeden Zelenskiy, "Ukrayna’nın Donbas bölgesi de hala devam eden savaşın cefasını çekiyor. Rusya, Mart 2014’te G8’den çıkarıldığından beri hiçbir şey değişmedi." değerlendirmesinde bulundu.

"Rusya'nın atması gereken adımlar var"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın uluslararası alanda atması gereken adımlar olduğuna işaret ederek, "İşgal altındaki Kırım’ı geri vermesi ve Donbas’taki çatışmaları durdurması, 100’ü aşkın siyasi mahkumu ve Ukraynalı denizcileri serbest bırakması, Rusya’nın küresel diplomasideki önemli konumuna dönebileceğinin işareti olur." ifadelerini kullandı. 

Zelenskiy, istikrarlı bir şekilde Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını destekleyen ülkelere teşekkür etti.

Ne olmuştu?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, pazartesi günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede, bazı sorunların çözülmesi durumunda Rusya’nın G8’e dönebileceğini kaydetmişti. 

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un önerisini değerlendirmiş, Rusya'nın G7’ye geri dönmesine ve grubun çalışmalarının G8 formatında devam etmesine itiraz etmeyeceğini bildirmişti. 

Trump, Rusya’nın G8 üyeliğinin Barack Obama'nın başkanlık döneminde askıya alındığını, çünkü Rusya lideri Vladimir Putin'in Obama'yı 'zekası ile alt ettiğini' öne sürmüştü.

Rusya’nın G8 üyeliği, 2014 yılında Moskova’nın Kırım ve Ukrayna politikası gerekçe gösterilerek askıya alınmıştı.

Yorumlar (0)