Türkiye'den Doğu Türkistan'a heyet!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Çin'in talebi üzerine Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne (Doğu Türkistan) Türk gözlem heyeti gönderileceğini bildirdi.

DÜNYA 30.07.2019, 14:57 30.07.2019, 15:31
Türkiye'den Doğu Türkistan'a heyet!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 52. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Tayland'ın başkenti Bangkok'a geldi. Çavuşoğlu, burada Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüştü.

"Beklentimiz Uygur kardeşlerimizin huzur içinde yaşaması"

Görüşmede birçok konunun ele alındığını belirten Çavuşoğlu, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne (Doğu Türkistan) Türk gözlem heyeti gönderileceğini duyurdu. 

Çavuşoğlu, "Bizim beklentimiz tek Çin çatısı altında Uygur kardeşlerimizin huzur ve barış içinde yaşamalarıdır. Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında Çin Devlet Başkanı, Türkiye'den bölgeye bir heyet göndermemizi teklif etmişti. Daha sonra 24 Temmuz'da Çin Büyükelçiliği Bakanlığımıza gelerek bu daveti resmi bir şekilde iletti. Bugün de bu konuyu konuştuk. Bu davete Cumhurbaşkanımız prensip olarak olumlu yanıt vermişti. Şimdi o bölgeye Çin'in daveti üzerine değişik kurumlardan oluşan yaklaşık 10 kişilik bir heyetimizi göndereceğiz ve oradaki durumu arkadaşlarımız yerinde görecekler." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Çin Dışişleri Balanı Wang Yi'yle enerji ve yatırımlar başta olmak üzere ikili konuları görüştük. Uygur Türklerinin durumunu ele aldık. Çin Halk Cumhuriyeti'nin daveti üzerine Sincan'a bir gözlem heyeti gönderiyoruz."

Yorumlar (0)