Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi hayatını kaybetti

Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi, tedavi altında olduğu hastanede yaşamını yitirdi.

DÜNYA 25.07.2019, 15:07 25.07.2019, 17:08
Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi hayatını kaybetti

Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi (93), başkent Tunus'ta tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, gece kötüleşip hastaneye kaldırılan Baci Kaid es-Sibsi'nin hayatını kaybettiği bildirildi.

Baci Kaid es-Sibsi, son bir ay içerisinde kötü giden sağlığı sebebiyle üç defa hastaneye kaldırılmıştı.

Hukuk eğitimi aldı

Baci Kaid es-Sibsi, 1926'da başkent Tunus'un varlıklı ailelerinin yaşadığı Sidi Busaid kasabasında doğdu.

Ülkesinin Fransa sömürgesi olduğu zamanda aktif siyasete adım atan Sibsi, Tunus'taki bağımsızlık hareketi içerisinde bulundu.

Sibsi, Fransa'da hukuk eğitimi aldıktan sonra 1952'de Tunus Barosu'na katılarak avukatlığa başladı.

Tunus'un bağımsızlık lideri Habib Burgiba'nın danışmanlığını üstlenen Baci Kaid es-Sibsi, 1956'da ülkesinin Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından, İçişleri Bakanlığı (1965-1969), Savunma Bakanlığı (1969-70) ve Paris Büyükelçiliği görevlerini yürüttü.

Burgiba ile yaşadığı görüş ayrılığından sonra bir süre aktif siyasi yaşamdan çekilen Sibsi, 1981-1986 senelerinde hükümete geri dönerek dışişleri bakanlığı görevini yürüttü.

Dışişleri bakanlığı görevini yürütürken, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Tunus'ta bulunan kamplarına İsrail hava kuvvetleri tarafından yapılan hava saldırıları tartışmalara neden olmuştu. 

Tunus'ta Zeynel Abidin bin Ali'nin başa gelmesinin ardından yeni yönetime katılan Sibsi, Almanya büyükelçiliğinin yanında 1990-1991 senelerinde meclis başkanlığı görevini yürüttü. 

Halkoyuyla seçilen ilk cumhurbaşkanı

'Arap Baharı' adlı sürecin doğduğu Tunus'ta 2011 senesinde yaşanan devrimin ardından Baci Kaid es-Sibsi, 27 Şubat 2011- 24 Aralık 2011 tarihlerinde geçici olarak başbakanlık görevini üstlendi. Görevi ülkenin devrimden sonra seçimlerle iş başına gelen aktörlerine devretti. 

Sibsi, Tunus'ta devrimin ardından yeşeren siyasi ortamda Nida Tunus Partisi'ni kurdu ve 2014'teki cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını koydu.

Tunus'un eski zamanındaki isimleri ve merkez cumhuriyetçi soldaki isimleri partisinin bünyesinde birleştiren Sibsi, Nida Tunus Parti'siyle parlamento seçimlerini kazandı ve 217 sandalyeli mecliste 86 milletvekili kazanarak birinci oldu.

Sibsi, Tunus'ta gerçekleşen devrimin ardından halkoyuyla seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu. 

DEAŞ saldırıları ülkeyi sarstı

Baci Kaid es-Sibsi'nin Kartaca'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayına taşınması sonrasında 2015-2016 yıllarında terör örgütü DEAŞ'ın saldırıları ülkeyi sarstı.

Nida Tunus'un liderliğindeki koalisyon hükümeti parlamentonun güven oyunu çekmesi ile devrildi. Sibsi'nin kurucusu olduğu Nida Tunus Partisi de peş peşe gelen istifaların ardından gücünü
yitirmeye başladı.                                                                                                                                                                                        
Sibsi'nin davetiyle Kartaca Sarayı'nda 8 farklı siyasi parti, sendika ve iş dünyasından temsilciler Kartaca Anlaşması'nı 2016'bın temmuz ayında imzalayarak ulusal uzlaşı koalisyonu hükümetinin kurulmasını sağladı. 

İslami ve laik tabanı temsil eden partiler birleşti

Tunus Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve zamanın Nida Tunus Partisi Genel Başkanı Baci Kaid es-Sibsi, 2013'ün ağustos ayında Paris'te görüşerek uzlaşı konusunda anlaştı.

Muhafazakâr İslami tabanı temsil eden Nahda Hareketi ile 'laik ve ulusalcı' kesime öncülük eden Nida Tunus Partisi'nin uzlaşısı, Tunus'un 'Arap Baharı' sonrasındaki terör eylemleri ve dış müdahaleye açık karışık zamanında birçok krizin siyaset ve diyolog yoluyla aşılmasını sağladı.

Tunus'ta iki zıt toplumsal kutbun birlikteliği, ideolojik rekabete rağmen ülke siyasetine devamlılık getirdi ve Başbakan Yusuf Şahid önderliğindeki ulusal uzlaşı hükümetinin omurgasını da bu iki parti oluşturdu.

Nida Tunus partisi kan kaybetti

Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi'nin oğlu Hafız Kaid es-Sibsi ile aynı partiden olan Başbakan Yusuf Şahid arasındaki mücadele, hem parti içinde hem de ülke siyasetinde tıkanıklığa neden oldu.

Başbakan Yusuf Şahid ve Nida Tunus Lideri Hafız Kaid es-Sibsi arasındaki çekişme sonucunda, Nida Tunus'taki çok sayıda milletvekili partiden istifa etti Yusuf Şahid'e yakın adların kurduğu yeni partiye katıldı. 

Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi liderliğinde 2014 seçimlerini 86 milletvekiliyle birinci sırada tamamlayan Nida Tunus Partisi, aradan geçen 5 sene içinde yaklaşık 20 parlamenterle mecliste 3. sıraya düştü.

Tunus'un özgürlük, Burgiba ve Bin Ali zamanlarında görev alan Sibsi, devrimin ardından devletin zirvesinde yürüttüğü kamu göreviyle Tunus'un tüm zamanlarında görev alan siyasetçi unvanını kazandı.

Yorumlar (0)