Trump'tan Macron'a DEAŞ sorusu: Almak ister misiniz?

ABD Başkanı Trump, "Türkiye Patriot sistemlerini almak istedi ama Obama yönetimi buna izin vermedi. Hikayenin iki tarafı var. Bunu söylemek zorundayım." dedi. Trump, öte yandan Fransa Cumhurbaşkanına dönerek, "Bazı sevimli DEAŞ militanlarını almak ister misiniz?" sorusunu yöneltti.

DÜNYA 03.12.2019, 20:04
Trump'tan Macron'a DEAŞ sorusu: Almak ister misiniz?

ABD Başkanı Donald Trump, Londra'daki NATO Liderler Zirvesi öncesi Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile bir araya geldi.

Trump, Macron'un NATO'yla ilgili eleştirilerine rağmen ittifakın son 3 yılda oldukça büyük mesafe katettiğini belirtti.

"NATO son 3 yılda oldukça büyük bir mesafe katetti"

Ülkelerin savunma için, gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 2'sini harcamasıyla ilgili alınan karara hala bazı üyelerin uymadığını kaydeden Trump, Macron'un NATO'yla ilgili eleştirileri konusunda  "NATO son 3 yılda oldukça büyük bir mesafe katetti. Bu oldukça gurur duyduğumuz bir durum. NATO harika bir görev icra ediyor." açıklamasını yaptı.

Amerikan teknoloji şirketlerine vergi konusu

Fransa’nın Amerikan teknoloji şirketlerine vergi uygulamasıyla ilgili bir soru üzerine Trump, "Bir sonuca varmayı umut ediyoruz. Belki de böyle olmayacak, yeni vergiler getireceğiz. Amerikan şirketlerine biz vergi uygulamak istiyoruz, başkası değil. Cumhurbaşkanı şaraplara vergi uyguladığımızı biliyor, diğer vergiler de yolda. Bunu yapmak istemeyiz. İki tarafın da yararına olabilecek bir vergilendirme üzerinde çalışalım." diye konuştu.

"Almak istediğiniz herkesi alabilirsiniz"

ABD'nin çok sayıda DEAŞ militanını yakaladığını belirten Trump, "Büyük bir kısmı Fransa’dan, Almanya’dan. Çoğu Avrupa’dan. Bazı ülkeler geri alma konusunda mutabıklar." dedi. Trump, ardından Macron'a dönerek, "Bazı sevimli DEAŞ militanlarını almak ister misiniz? Almak istediğiniz herkesi alabilirsiniz." ifadelerini kullandı.  

Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la oldukça iyi ilişkisi olduğunu aktaran Trump, "Suriye'den bazı askerlerimizi eve geri getirdik ve getirmeye de devam edeceğiz." dedi.

"Türkiye Patriot sistemlerini almak istedi ama Obama izin vermedi"

Trump, S-400 alımı konusunda yaşanan geriliyle ilgili, "Türkiye Patriot sistemlerini almak istedi ama Obama yönetimi buna izin vermedi. Ancak diğer bir sistemi almaya hazır oldukları zaman buna müsaade ettiler. Türkiye uzun bir süre Patriot sistemini almak istedi. Bizim sistemimiz, NATO’nun kullandığı, harika bir sistem bu. Ancak Türkiye'ye satmak istemediler. Hikayenin iki tarafı var. Bunu söylemek zorundayım."  ifadelerini kullandı.

İran'daki protestolar

ABD Başkanı, İran konusunda yaptığı değerlendirmede de "Çok büyük gösteriler oluyor. Birçok kişiyi öldürüyorlar ve kimse bilmesin diye de interneti kapatıyorlar." dedi.

Yorumlar (0)