Trump sığınağa kaçırılmış!

Amerikalı siyahi George Floyd'un katledilmesini protesto eden binlerce insanın Beyaz Saray önüne gelmesi üzerine Trump'ın sığınağa götürüldüğü ileri sürüldü.

DÜNYA 01.06.2020, 12:09
Trump sığınağa kaçırılmış!

Amerika Birleşik Devletleri'nin Minneapolis vilayetinde ırkçı beyaz polislerin işkencesi sonucu Amerikalı siyahi George Floyd'un yaşamını yitirmesini telin eden protestocuların cuma gecesi Beyaz Saray önünde toplanması üzerine Başkan Donald Trump'ın yeraltı sığınağına kaçırıldığı ileri sürüldü.

beyaz saray protesto

1 saat sığınakta tutulmuş

CNN International'ın, "güvenilir kaynaklar" olarak tanımladığı "bir Beyaz Saray çalışanı" ve "bir güvenlik gücünden kişiye" dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Donald Trump'ın üst kata çıkarılmadan önce yaklaşık 60 dakika boyunca sığınakta kaldığı iddia edildi.

beyaz saray protesto

Güvenlik gücü kaynağı ile Beyaz Saray çalışanı iki kaynak da CNN'e birbirinden habersiz bilgi aktardı. Kaynaklardan "Beyaz Saray çalışanı" CNN'e, protestoların Beyaz Saray çevresine sıçradığı cuma gecesi ABD Başkanı Donald Trump'ın eşi Melania Trump ve oğulları Barron Trump'ın da sığınağa kaçırıldığını belirtti.

Melania Trump Barron Trump Donald Trump

Alarm "kırmızı" olsaydı...

"Güvenlik gücü" kaynağı ise, Beyaz Saray'daki durumun "kırmızıya" yükseltilmesi durumunda Başkan Donald Trump, Melania Trump, Barron Trump ve diğer tüm aile üyelerinin Acil Durum Operasyon Merkezi'ne götürülme kararının alındığını belirtti.

beyaz saray protesto

Trump, ABD Gizli Servisini övmüştü

ABD Başkanı Donald Trump, cumartesi günü Beyaz Saray önündeki protestoların polis marifetiyle sona erdirilmesinden sonra Twitter'dan açıklama yapmış ve güvende olduğunu duyurarak "daha güvende hissedemezdim" demiş ve Amerikan Gizli Servisine övgüler yağdırmıştı.

beyaz saray protesto

Cumartesi günü Beyaz Saray'ın bahçesinde gazetecilere açıklama yapan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, cuma günü toplanan göstericilerin yeniden toplanması ve güvenlik koridorunu aşması hâlinde "köpeklerle karşılanacakları" ve "Gizli Servis görevlilerinin göstericileri hızlıca dağıtacağı" tehdidinde bulunmuştu.

beyaz saray protesto

26 Mayıs Salı gününden beri devam ediyor

Başta Minneapolis olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri genelinde 26 Mayıs Salı gününden bu yana devam eden George Floyd gösterileri, başkent Washington'da koronavirüs gündemini değiştirmişti.

beyaz saray protesto

Cumartesi gecesi yaşanan sert protestoların ardından Pazar günü akşam saatlerinde yine Beyaz Saray önüne gelen göstericiler, "George Floyd için adalet" sloganları atarak ırkçı polis zulmünü protesto etmişti.

beyaz saray protesto

Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser ise, yerel saatle Pazar günü gece 23.00'dan, Pazartesi günü sabah 06.00'a kadar şehir genelinde sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini açıklamıştı.

beyaz saray protesto

George Floyd: Nefes alamıyorum!

Minneapolis’te beyaz polisler, 26 Mayıs Salı günü 46 yaşındaki George Floyd'u dolandırıcılık iddiasıyla gözaltına almış ve ellerini ters kelepçeleyerek yere yüz üstü yatırmış, beyaz bir polis George Floyd'un "nefes alamıyorum" iniltilerine kulak tıkayarak dakikalarca diziyle Floyd'un ensesine bastırmış ve onlarca insanın gözü önünde siyahi adamı boğarak öldürmüştü.

George Floyd

Görgü tanıklarının cep telefonlarıyla kaydettiği görüntülerde hareketsiz kaldığı görülen Amerikalı siyahi George Floyd, olay yerine gelen acil sağlık ekipleri tarafından hastaneye götürülmüş bir süre sonra George Floyd'un kurtarılamadığı açıklanmıştı.

George Floyd'un ambulansa alınmadan önce zaten öldüğünü gördüklerini söyleyen görgü tanıkları, cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüleri sosyal medyada paylaşınca polis şiddetine tüm dünya tanık olmuş ve Minneapolis başta olmak üzere ABD'de kitlesel protesto eylemleri başlamıştı.

amerika polisin öldürdüğü siyahi George Floyd

Protesto gösterileri tüm şehirlere sıçrarken, ABD Başkanı Donald Trump önce tehditler savurmuş, gösterilerin şiddeti artınca da ses tonunu düşürmek zorunda kalmıştı.

beyaz saray protesto

46 yaşındaki Amerikalı siyahi George Floyd'u diziyle boğarak öldüren 44 yaşındaki polis memuru Derek Chauvin'in ise hakkında onlarca şikayet bulunduğu ancak hiçbirinin dikkate alınmadığı ortaya çıkmıştı.

George Floyd öldüren polis

2001 yılından beri Minneapolis'te polis olarak görev yapan Derek Chauvin'in üçüncü derece cinayet ve ikinci derece taksirle adam öldürmekten yargılanacağı duyurulmuştu.

Yorumlar (0)