Trump'a uyarı: Vietnam'dan beri böylesini görmedik!

Birleşmiş Milletler, ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Afganistan ve Irak'ta savaş suçu işlediği belirtilen" 3 askeri affettiğiyle ilgili açıklamasından endişe duyduklarını bildirdi.

DÜNYA 19.11.2019, 20:20
Trump'a uyarı: Vietnam'dan beri böylesini görmedik!

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Rupert Colville, BM Cenevre Ofisi'nde gerçekleştirilen haftalık basın toplantısında, "ABD başkanlığınca savaş suçu işlemekle suçlanan 3 askerin yakın tarihli affedilme kararından oldukça endişe duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

"Afganistan'da görev yapmış Clint Lorance ve Mathew Golsteyn adlı iki askerin affedilmesi ve Irak'ta görevli asker Edward Gallagher'ın rütbe tenzilinin de geri alınmasına" diyen Colville, "Uluslararası İnsancıl Hukuk, ihlalleri inceleme ve savaş suçlarını kovuşturma zorunluluğu getirmektedir." uyarısını yaptı.

"Vietnam Savaşı'ndan beri şahit olmadık"

ABD askeri adalet sisteminin, "uluslararası hukuka uyma zorunluluğu"nu hatırlatan Colville, Vietnam Savaşı'ndan beri askerlerin bu şekilde affedildiğine şahit olmadığını ifade etti. 

Colville, "Ayrıca, bu aflar, dünya genelindeki ordulara rahatsız edici bir mesaj veriyor." dedi.

ABD yönetimi askerleri affetti

ABD yönetimi, Lorance ve Golsteyn'i affedildiğini, ABD Donanması özel tim Navy Seal'e bağlı asker Gallagher'ın rütbe tenzilini de geri aldığını duyurmuştu.

Gallagher, 2018 yılı kasım ayında, Irak'ta görev yaptığı dönemde "askeri kuralları ihlal etmekten" suçlu bulunmuştu.

Gallagher'in, bir kişiyi bıçaklayarak öldüdüğü, silahsız sivillere ateş açtığı ve cesetlerin yanında poz verdiği belirtiliyor.

Yorumlar (0)