Tonga’da yanardağ patlaması: Atmosfere yükselen suların iklim krizine etkisi

Geçtiğimiz senenin ocak ayında Avustralya'nın doğusunda yer alan takımada ülkesi Tonga etrafında bulunan yanardağın patlaması sonrasında stratosfere çok fazla oranda su buharı yükselmesine sebep oldu.

DÜNYA 04.08.2022, 09:34 05.08.2022, 10:48
Tonga’da yanardağ patlaması: Atmosfere yükselen suların iklim krizine etkisi

ABD Uzay ve Havacılık Ajansının (NASA) uydusu olan Aura’da ki Mikrodalga Limb Siren cihazının gerçekleştirdiği incelemeye göre, ocak ayında Tonga'da bulunan yanardağda meydana gelen patlamada, Dünya yüzeyinden 53 ila 12 kilometre mesafede yer alan stratosfere yüksek oranda su buharı yollandı.

Binlerce yüzme havuzunu dolduracak kadar su püskürttü

NASA tarafından gerçekleştirilen bilgilendirmede, konusu geçen su buharının toplam 58 bin olimpik yüzme havuzunu tamamıyla dolduracak miktarda su bulundurduğunu ifade ederek, oranın yüksek olmasının temel sebebinin, yaşanan patlamanın okyanus yüzeyinden 150 metre kadar derinde meydana gelmiş olmasından kaynaklandığı belirtildi.

“Bu yükseklikte bir olay görmedik”

Edinilen bilgilere göre, Tonga yanardağının stratosfere yolladığı su buharı oranının değerlendirildiği araştırmaya liderlik yapan ve NASA'nın Güney California'da bulunan Jet Propulsion Laboratuvarı'nda atmosfer bilimcisi olarak görev yapan Luis Millan, "Biz daha öncesinde bu denli bir olay ile karşılaşmamıştık" ifadesini kullandı.

Yapılan bilgilendirmede, söz konusu buharın stratosferde mevcutta yer alan suyun yüzde 10'nuyla aynı ve bunun ısıyı içerisinde tutmasından ötürü dünyanın yüzeyini geçici bir şekilde ısıtmasının olası olduğuna vurgu yapıldı.

Patlama iklim krizini etkileyecek mi?

Bilim insanları, yükselen su buharının stratosferde birkaç sene durabileceğini fakat ısınma etkisinin daha küçük yaşanacağını ve halihazırda iklim krizi şartlarının daha da kötüleştirmesinin düşünülmediğini bildirdi.

2004 yılında NASA tarafından uzaya yollanan Aura uydusunda bulunan Mikrodalga Limb Siren cihazı, Dünya'nın oluşturduğu atmosferik gazlar, ozon ve su buharını ölçüyor.

Ne olmuştu?

Pasifik Okyanusu'nda ortalama 170 adadan meydana gelen Tonga'nın başşehri Nuku'alofa'nın 65 kilometre kuzeyinde bulunan Hunga Ha'apai Adası'nda yer alan yanardağ, 15 Ocak günü aktif duruma gelerek gaz, buhar ve kül püskürtmeye başlamıştı.

Patlamanın sonrasında Japonya, Şili, Kanada, ABD, Yeni Zelanda ve Tonga adına "tsunami" uyarısında bulunmuştu. Daha sonra ise tsunami felaketi Tonga'daki hemen hemen bütün adalara zarar vermişti.

Yanardağdaki patlamayı değerlendiren yetkililer, geçtiğimiz sene 20 Aralık tarihinde meydana gelen patlamalardan 7 kat daha güçlü olduğunu ifade etmişti.

Yorumlar (0)