En büyük çip üreticisinden Tayvan uyarısı! "Üretim biter"

Çin ve Tayvan arasındaki gerilim her geçen gün artarken dünyanın en büyük çip üreticisi TSMC'nin Başkanı Mark Liu, "kriz büyürse çip üretiminin aksayacağı" yönünde uyarılar yaptı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 04.08.2022, 09:54
En büyük çip üreticisinden Tayvan uyarısı! "Üretim biter"

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’a gerçekleştirdiği ziyaret, ABD ve Çin arasında gerilime yol açtı. 

Çin'den tehditler geldi

Pelosi'nin beraberinde bulunan 5 kişilik Kongre heyetiyle gerçekleşen Tayvan temasları, bütün piyasalarda yakından takip edildi.

ABD uçağı Taipei havalimanına ulaşırken, Çin askeri yanıt dahil olmak üzere yoğun tehditlerde bulundu. Tayvan’ın önemli gelen üretim kalemlerinden çip sektöründeki firmalar bu ziyaretten önce tüm dünyayı uyarmıştı.

Mikroçip krizi

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) CEO’su Mark Liu, Çin ve ABD arasındaki rekabetin tetiklediği, tedarik zincirlerinde yaşanan şoklarla derinleşen "mikroçip krizi" sonrasında hafta başında bir değerlendirmede bulundu.

Bu hafta bir röportaj veren TSMC Başkanı Mark Liu, Tayvan'ın Çin tarafından işgal edilmesi halinde çip üreticisinin fabrikasının çalışamayacağını açıkladı.

"Tayvana saldırı olursa TSMC çalışamaz hale gelir"

Şirketin çip arzının küresel tedarik zincire bağlı olduğunu söyleyen Liu “TSMC'yi kimse zorla kontrol edemez. Fakat bir işgal ya da askeri güç, TSMC’yi çalışamaz duruma getirir. TSMC, çok sofistike bir üretim tesisidir. ABD, Japonya ve Avrupa başta olmak üzere kimyasallardan malzemelere, yazılım, yedek parça ve teşhise kadar bağlantıya sahiptir” açıklamasını yaptı.

Pazarın yüzde 50'sinden fazlasına TSMC sahip

Dünyanın en gelişmiş çip üreticisi olarak bilinen Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Apple ve Qualcomm'un da aralarında yer aldığı Amerikan firmaları için işlemciler üretiyor. Apple'ın A ve M serisi çiplerini üretiyor ve küresel yarı iletken dökümhane pazarının yüzde 50'sinden fazlasına sahip durumda.

Yorumlar (0)