Ticaret savaşında yeni adım! Uzlaşma sağlandı 

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Fıng, Çin ile ABD'li müzakerecilerin ilave vergileri kademeli olarak iptal etmek için anlaşma sağladığını bildirdi. 

DÜNYA 07.11.2019, 13:56 07.11.2019, 14:18
Ticaret savaşında yeni adım! Uzlaşma sağlandı 

Çin Ticaret Bakanlığı, ABD ile ticaret savaşı dâhilinde gelen ilave vergilerin kademeli olarak indirilmesi için anlaşmaya vardıklarını kaydetti.

Bakanlık Sözcüsü Gao Fıng, başkent Pekin'de gerçekleştirdiği basın toplantısında, son 2 haftadır Çin ve ABD'li müzakerecilerin, önemli meseleleri uygun şekilde çözüme kavuşturmak amacıyla "yapıcı" ve "samimi" görüşmeler yaptıklarını ifade etti. 

Gao, "Çin ve ABD'li müzakereciler (ticaret) anlaşmanın gelişmesini takiben ilave vergileri kademeli olarak iptal etmek için anlaştı. İki ülkenin bir anlaşmaya ulaşması durumunda anlaşma içeriğine uygun olarak ilave vergilerin aynı oranda indirilmesi için uzlaşıldı." dedi.

"Ticaret savaşı vergilerin iptaliyle durmalı"

Ülkesinin tarifeler hususundaki tavrının önceden beri açık olduğunu kaydeden Gao, "Ticaret savaşı, vergilerin artışıyla başladı, yine vergilerin iptaliyle durmalı." ifadelerini kullandı.

Gao, ilk aşamada ne kadar verginin iptal edileceği konusunun anlaşmanın içeriğine göre belirleneceğini aktardı.

Ticaret savaşı nasıl başlamıştı?

Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen yılın mart ayında Çin'den ithal edilen bazı ürünlere yaptığı ilave tarifeler ile başlamıştı.

İki ülke arasındaki ticaret savaşı, soya fasulyesinden otomotiv parçalarına, teknoloji şirketlerinden Çin'in teknolojide yerlileşme programı Made in China 2025 ve kilit öneme sahip teknolojilerin üretilmesinde rol oynayan nadir elementlerin koz olarak taraflar arasında kullanılmasıyla iyice büyümüştü. 

Çin Başbakan Yardımcısı Liu Hı'nın başmüzakereci sıfatıyla katılım gösterdiği toplantılarda, heyetlerin Washington-Pekin-Şanghay hattında mekik dokumasına ve 13 tur toplantı gerçekleştirmesine karşın sonuca ulaşılamamıştı.

Yaşanan son gelişmeler

ABD ve Çin'in iki ülke arasındaki ticareti kısıtlayan ve dolayısıyla küresel ticareti de etkileyen anlaşmazlığı sona erdirmek için mesai harcadığı belirtilmişti. 

1 Kasım günü günü başmüzakereciler arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinin ardından Çin Ticaret Bakanı, iki tarafın "temel sorunlara değinilmesi ve ilkeler üzerinde bir fikir birliğine varılması yönünde ciddi ve yapıcı görüşmeler yapıldığını" söylemişti. Görüşme, Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer arasında yapılmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le buluşarak bir anlaşma imzalamayı planladığını açıklamıştı, ancak böylesi bir buluşmanın ayarlanmasının lojistik olarak oldukça zor olduğu tahmin ediliyor. 1 Kasım'da basın mensuplarına açıklamada bulunan Trump, Cinping'le görüşmesinin, 2020 Başkanlık seçimleri için önemli olan "Iowa'da bile yapılabileceğini" söylemişti. Iowa eyaleti, ABD'nin tarım sektörüne yaptığı katkıyla biliniyor ve Çin'le yaşanan gerilimden en çok etkilenen yerlerin arasında adı geçiyor.

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, görüşmelerin ilk aşamasının "oldukça iyi" bir ilerleme katettiğini bildirmişti. Fox News'a konuşan Kudlow, başmüzakerecilerin sıklıkla görüştüğünü, görüşmelerin ise yapıcı olduğunu ve iyi yönde oldukça düzgün bir şekilde ilerlediğini ifade etmişti. Kudlow, tarım ve finans sektöründeki görüşmelerin "hemen hemen" bitirildiğini açıklamıştı. 

Kudlow, tarım alanındaki görüşmelerin "birçok bariyeri kaldıracağını ve büyük bir külfet olan mevzuatı rahatlatacağını", finans sektöründeki çalışmaların ise ABD şirketlerine Çin'deki hizmetlerini daha rahat sunma imkanı vereceğini söylemişti.

Yorumlar (0)