Teneffüste Türkçe konuşan öğrenciye inanılmaz ceza!

Almanya'da teneffüs esnasında Türkçe konuşan bir öğrenciye ceza verilmesi tepki çekti. 

DÜNYA 15.07.2020, 11:01 15.07.2020, 11:10
Teneffüste Türkçe konuşan öğrenciye inanılmaz ceza!

Olay, Almanya'nın Heidelberg şehri yakınlarında yer alan bir okulda meydana geldi.

9 yaşındaki öğrenci, teneffüs esnasında arkadaşlarıyla Türkçe sohbet etti. Bunu fark eden öğretmen, söz konusu öğrencinin Almanca konuşması gerektiğini belirterek ceza verdi. 

Öğrenciye, "Okulda niçin Almanca konuşmalıyız?" sorusunun yazılı olduğu bir kâğıt verildi. Bunun üzerine öğrenci, ülkede resmi dilin Almanca olduğunu ve öğrencilerin okulda Almanca konuştuklarını yazdı.

Ayrıca, okulların Alman olduğunu ve Türkçe konuşmaları halinde diğerlerinin anlamayacağını kaydeden öğrenci, daha iyi Almanca öğrenilebilmesi için anadilde konuşulmaması gerektiğini ifade etti. 

Öğretmen kendisini haklı gördü 

Bunun üzerine öğrencinin ebeveynleri, öğretmene giderek yaptığının uygun olmadığı konusunda uyarsa da öğretmenin konuya ilişkin düşünceleri değişmedi.

Hal böyle olunca da aile hukuki yolları tercih etti. 

"Yasaklanamaz"

Avukat Yalçın Tekinoğlu, okulların bahçelerinde ya da teneffüs vakitlerinde öğrencilerin kendi aralarında Türkçe konuşmalarına yasak getirilemeyeceğini söyledi.

Tekinoğlu, öğrencilere ceza verilebilmesi için ortaya konmuş bir yasağın mevcut olması gerektiğini anlattı. 

Bu cezanın hukuk kurallarına aykırı olduğuna dikkat çeken Tekinoğlu, ailenin görüşme talebinin ardından yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle bunun ancak e-mail ya da telefonla gerçekleştirilebileceğinin söylendiğini, tepkiler artınca da yönetimin yüz yüze görüşme yapmak istediğini kaydetti. 

"Tazminat alma hakkı araştırılacak"

Tekinoğlu, diğer öğrenciye de ceza verildiğini ancak ailesinin şikâyet etmediğini aktararak, öğretmenin eylemini bakanlığa ileteceklerini ve tazminat alma hakkına sahip olup olmadıklarını da araştıracaklarını ifade etti. 

Yorumlar (0)