Tartışmalı karar: Göçmenlere GPS takılacak

İngiltere İçişleri Bakanlığı, bir sene sürecek pilot uygulama çerçevesinde bazı göçmenlere GPS izleme cihazı takmaya hazırlanıyor.

DÜNYA 22.06.2022, 01:30
Tartışmalı karar: Göçmenlere GPS takılacak

İçişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamada, elektronik takip denemesiyle, göçmenlerle düzenli bir temasın sağlanacağı ve göçmenlik merkezinde kefaletle serbest bırakılan kişilerin yüzde kaçının kaçtığına ilişkin veri toplanacağı kaydedildi.

GPS cihazının takıldığı göçmenler, sokağa çıkma yasağına tabi olabilecek, belirli bölgelerden men edilebilecek ve buna riayet etmedikleri takdirde kovuşturulmaları veyahut gözaltına alınmaları mevzubahis olabilecek.

Söz konusu uygulamadan kaç kişinin etkileneceği ise an itibarıyla belli değil.

Johnson uygulamayı savundu

Başbakan Boris Johnson ise bahse konu programı savunarak, İngiltere'ye giren göçmenlerin sistemde kaybolmamasının çok önemli olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Johnson, ülkenin 'oldukça misafirperver' olduğunu savunarak, "Ancak insanlar buraya illegal yollardan geldiklerinde ve yasalara uymadıklarında bu ayrımı yapmak zorundayız. Ruanda politikamız da buna yönelik." dedi. 

"Onlar mağdurlar, suçlu değiller"

Mülteci Konseyi'nden Başkan Enver Solomon ise hususa dair gerçekleştirdiği açıklamada, İngiliz hükümetinin, zulüm, kan ve savaştan kaçan insanları suçlu olarak görmesinin 'dehşete düşürücü' olduğunu ifade etti. 

Sığınmacı ve mültecilere yönelik dayanışma faaliyetleri sürdüren 'Care4Calais' isimli yardım örgütünün kurucusu Clare Moseley ise şöyle konuştu:

"Bu çok çirkin bir uygulama. Onlar genel olarak kaçmazlar. Kaçtıklarını ortaya koyan hiçbir veri yok. Sığınmak için buradalar. Onlar mağdurlar, suçlu değiller."

Yorumlar (0)