Sivas'ta bir arıcı, öyle bir sistem kurdu ki! Ayılar, arkasına bakmadan kaçıyor...

Sivas'ta bir arıcı, hazırladığı düzenek sayesinde ayılara zarar vermeden kovanlarını ayı saldırılarından korumayı başardı. 

GÜNDEM 22.06.2022, 08:14 22.06.2022, 14:44
Sivas'ta bir arıcı, öyle bir sistem kurdu ki! Ayılar, arkasına bakmadan kaçıyor...

Sivas’ın Zara ilçesinde arıcılık ile uğraşan Ali Öztürk, geliştirdiği sistemle kovanlarını ayılardan korumayı başardı. 

Hobi olarak başladı, 7 yıldır bu işi yapıyor

Arıcılığa hobi olarak başlayan ve 7 yıldır devam ettiren Öztürk’ün en büyük problemi, kovanlarına saldıran ayılar. Ayı saldırıları sonucunda çok sayıda kovanını kaybetti ve ciddi ekonomik kayıplar yaşadı.

Öztürk, zekası ile ayılara karşı mücadeleyi kazandı. Kurduğu sistemle hem ayılara zarar vermiyor hem de kovanlarını ayı saldırılarından koruyor. Geliştirdiği tuhaf sistem sayesinde kovanların yer aldığı alana giren ayılar, arkasına bakmadan kaçmak durumunda kalıyor.

Ayıları, köpek sesi ile kaçırıyor

Öztürk arı kovanlarının yer aldığı alanı telle çevirdi, tellerle kurduğu alanın dışına hareket sensörleri taktı. Ses sistemine köpek havlama sesi ekledi. Sensörlerin herhangi bir hareket algılaması durumunda ses sistemi devreye girerek hoparlörlerden havlama sesi yükseliyor. Sesler üzerine ayılar, köpekler tarafından saldırıya maruz kalacağını düşünerek kaçmak durumunda kalıyor.

"Bu sistemden sonra hiç zayiatımız olmadı"

Öztürk, kovanlara saldırmaya çalışacak olan ayıların köpek sesini duyduklarında kaçtıklarını söyleyerek, “Birkaç bölgeye sensör koyduk. Ayı ya da farklı yabani hayvanlar geldiğinde köpek havlama sesi geliyor. Bu sistemden sonra hiç zayiatımız olmadı. Karşı tarafta yer alan söğütlerin içinde ayıları görüyoruz fakat arılığımıza bir zarar vermediler. Bu sistemin olmadığı başka arıcı arkadaşlarımızın kovanlarını, ayıların devirip parçaladıkları durumlar da yaşandı” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)