Tansiyon yükseliyor: ABD'den Rusya'ya tehdit

Antony Blinken, Ukrayna hususunda çatışma yolunun tercih edilmesi halinde Rusya'ya çok ağır bedeller ödeteceklerini söyleyerek, Putin yönetimine askeri planlarına son verme çağrısında bulundu.

DÜNYA 01.12.2021, 18:50
Tansiyon yükseliyor: ABD'den Rusya'ya tehdit

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Letonya'da gerçekleştirilen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın akabinde kameraların karşısına geçti.

Ukrayna ve Rusya

Rusya'nın son dönemlerde Ukrayna'da geniş çaplı bir askeri operasyon üzerinde hazırlandığını dile getiren Blinken, "Moskova yönetiminin Ukrayna'ya karşı çok ciddi agresif hamleler yapmak üzere planlar hazırladığına ilişkin göstergelerden derin kuşku duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Blinken, bunlara ek olarak, Moskova'nın Ukrayna karşıtı medya propagandalarının da 10 kattan fazla arttığını gözlemlendiğini kaydederek, bunun 2014 yılında Rusya tarafından Ukrayna'nın işgal edildiği dönem öncesindeki duruma yaklaştığına işaret etti.

"An itibarıyla Başkan Putin'in işgal yönünde karar alıp almadığını bilemiyoruz." diyen Blinken, Putin de dahil olmak kaydıyla ABD'nin ilgili herkesle yoğun diplomasi yürüttüğünün altını çizdi.

"Rusya'nın saldırgan tutumu devam ederse..."

Blinken, "Ukrayna'ya yönelik daha fazla saldırgan davranılması halinde Rusya'ya çok ağır bedeller ödetmek için hazırız." dedi ve şöyle konuştu:

"Rusya'yı, güçlerini normal konumlarına geri çekmek için askeri yığınak yapmaktan vazgeçmeye, ağır silahlarını ve kolluk kuvvetlerini Ukrayna'nın doğusundaki temas hattından geri çekmeye, Ukrayna'yı yıldırmaya ve istikrarsızlaştırmaya yönelik her türlü girişimlerden uzay durmaya ve askeri eylem planlarını iptal etmeye çağırıyoruz."

Blinken, "Rusya, Ukrayna hususunda çatışma yolunu tercih ederse geçmişte geri durdurduğumuz bir dizi yüksek etkinlikteki ekonomik tedbirleri almak da dahil, kararlı bir biçimde cevap vereceğimizi açık bir şekilde belirttik." yorumunda bulundu fakat söz konusu tedbirlere ilişkin detay vermedi. 

Yorumlar (0)