Taliban, kadınların oynadığı dizileri yasakladı 

Taliban yönetiminde olan Afganistan’da kadınların oynadığı televizyon dizilerine kısıtlama getirildi. Yeni kurallarla birlikte artık kadın sunucular İslami tesettüre riayet etmek zorunda olacak. Kadın oyuncuların yer aldığı tiyatro ve diziler ise yayınlanmayacak. 

DÜNYA 22.11.2021, 16:57 23.11.2021, 09:31
Taliban, kadınların oynadığı dizileri yasakladı 

Afganistan’da Taliban yönetimi, bayrağını göndere çektiği andan bu yana ülkede özellikle kadınların olduğu alanlara yönelik düzenlemeler yapıyor. Ülkede yapılan son düzenleme ise İyiliğe Davet ve Kötülükten Sakındırma Bakanlığı tarafından duyuruldu. Artık, ülkenin tüm televizyon kanallarında uyulması gereken bazı kurallar bulunuyor. 

İslami tesettüre riayet edilecek 

Televizyon kanallarında sunuculuk yapan kadınlar artık İslami tesettüre uygun kıyafetler giymek zorunda olacak. Ayrıca kadın oyuncuların yer aldığı tiyatro ve diziler ile İslami İlke ve Afgan Yasalarına aykırı tüm dizi ve filmler de yayından kaldırılacak. 

Peygamber ve sahabe dizileri yayınlanmayacak 

Bireyleri şiddete yönelten ve hakaret içeren programlara artık televizyonlarda yer verilmeyecek. Buna ek olarak sahabe ve peygamber rolü içeren tüm dizi ve tiyatrolar da yayından kaldırılacak ve yasaklanacak.  

Ülkede bazı kanalların Afgan geleneklerine ve İslam ilkelerine aykırı yayın yaptıklarını belirten Bakanlıklar, bu kanallara kısa sürede düzenleme getirileceğini belirtti.  



200 basın kuruluşu faaliyetini durdurdu 

Afganistan Özgür Gazeteciler Derneği verilerine göre Taliban’ın başkent Kabil’i ele geçirdiği 15 Ağustos 2021 tarihinden bu yana kısıtlama ve mali sorunlar sebebiyle ülkede yaklaşık 200 basın kuruluşu faaliyetlerini durdurdu. Taliban’ın kontrolü ele almasından önce ise medya çalışanlarının yüzde 30’u kadınlarda oluşuyordu. Şu anda ülkede yalnızca birkaç kadın gazeteci bulunuyor. Pek çok medya çalışanı, 15 Ağustos 2021 haftasında ülkeden kaçarcasına uzaklaştı. 

Önceki iktidarlık döneminde televizyon yasaklanmıştı 

Taliban, 1990’lı senelerde Afganistan’da iktidara geldiği dönemde ülkedeki televizyon yayınlarını tamamen yasaklamıştı. Ülkede demokrasinin hakim olması ve iktidarın değişmesi ile birlikte de –son 20 sene içinde- ülke genelinde 300’den fazla gazete, radyo ve televizyon kuruluşu yayın hayatına başlamıştı. 

Yorumlar (0)