Marmara Gölü, Mars’a döndü 

Manisa’nın üç ilçesinin tam ortasında yer alan, göçmen kuşların durağı Marmara Gölü, tamamen kurudu. Güneşin altında çekilen göl fotoğrafları, NASA’nın Mars fotoğraflarına benzemesi sebebiyle kısa sürede ilgi odağı haline geldi. Vatandaşlar ise kuruyan göl için oldukça endişeli. 

TARIM 22.11.2021, 17:27
Marmara Gölü, Mars’a döndü 

Manisa’nın Saruhanlı, Salihli ve Gölmarmara ilçeleri arasında yer alan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan” olarak tescillenen, tepeli pelikan ve karabatak kuşlarının durağı olan Marmara Göllü tamamen kurudu. 



20 bin kuş türüne ev sahipliği yapıyordu 

Gölü besleyen kaynakların baraja dönüştürülmesi ve küresel ısınma sebebiyle kuruyan göl, 20 bin kuş türünü evsiz bıraktı. Sarı ve turuncu tonlarında çöle dönen göl havzası, sessizliğe büründü. Gölün havadan drone ile çekilen fotoğrafları, NASA’nın Mars fotoğraflarına benzetildi.  



Bilim kurgu filmlerini aratmıyor 

Mars’a benzerliğiyle dikkat çeken göl havzası, özellikle gün batımında tamamen kızıla bürünüyor. Bilim kurgu filmlerini aratmayan görünümde tabandaki derin çatlaklar dikkat çekiyor. Bir dönem ihracatı yapılan balıklardan ise artık eser yok. Göl kıyısında terk edilen pek çok balıkçı teknesi de bulunuyor.  



Fotoğraf çekimi için geldi, hayal kırıklığı ile döndü 

Bir dönem nişan ve gelin albümleri için uğrak mekan olan Marmara Gölü, son görüntüsüyle insanları hayal kırıklığına uğratıyor. Gölün son halini bilmeden fotoğraf çekimi için göle gelen vatandaşlardan Hasan Sevinti, bu üzücü durum hakkında şunları ifade ediyor: “Torunumla fotoğraf çekilmek için geldik. Hem de torunumun gölü görmesini istedim. Zaman zaman suyun azaldığını görüyorduk fakat bu sefer gördüklerimizle tamamen hayal kırıklığına uğradık. Tekneler bile karada hiçbir işe yaramaz, çürür vaziyette kalmış. Su adına hiçbir şey kalmamış ama haberi yapılacak bir sürü şey var. Oldukça üzücü bir durum.” 

Yorumlar (0)