Taliban, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ele geçirdi

Afganistan Cumhurbaşkanı'nın ülkeyi terk etmesinin akabinde Taliban, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ele geçirdi. Ülkede meydana gelen olaylar üzerine BM (Birleşmiş Milletler) Güvenlik Konseyi acil olarak toplanacak.

DÜNYA 15.08.2021, 18:15 16.08.2021, 11:59
Taliban, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ele geçirdi

Bugün sabah saatlerinde Taliban'ın başkent Kabil'e girmesinin akabinde, 2014 senesinden bu yana ülkenin cumhurbaşkanı olan Gani, Afganistan'ı terk etti.

Dün 'vatanı savunacağını' söylemişti

Gani, dün gerçekleştirdiği açıklamada, Taliban'a karşı cumhurbaşkanı olarak vatanını savunmayı sürdüreceğini duyurmuştu.

Gani'nin ayrıldığını kişisel sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı bir video ile doğrulayan Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah ise "Ülkemizi zor zamanda terk etti. Allah ondan hesap soracak." sözlerini sarf etti.

Afganistan Savunma Bakanı Vekili Bismillah Muhammedi ise Twitter hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, "Ellerimizi arkamızdan bağladılar ve vatanımızı sattılar. Gani ve ekibine lanet olsun." dedi.



Gani'den açıklama

Taliban'ın Kabil'e girmesinden kısa bir süre sonra Afganistan'dan ayrılan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise kişisel Facebook hesabı üzerinden paylaşımda bulundu.

Gani, söz konusu paylaşımında, "Bugün çok zor bir seçimle karşı karşıya kaldım; Saray'a girmek isteyen Taliban'a karşı durmak veya 20 sene korumaya adadığım ülkemi terk etmek. Eğer kalsaydım bu, birçok yurttaşın şehit olmasına ve Kabil'in yıkılmasına sebep olacaktı." sözlerini sarf etti.



Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ele geçirdiler

Taliban'ın Kabil'e girişi ile birlikte gelişmeler birbiri ardına yaşanıyor. Yönetimin devri hususunda görüşmeler sürerken, Taliban'ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın kontrolünü ele geçirdiği bilgisi verildi. 



BMGK acil toplanıyor

BM (Birleşmiş Milletler) Güvenlik Konseyi, Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin akabinde yarın (16 Ağustos) acil olarak toplanacak.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ülkedeki gelişmelerden 'derin endişe' duyduğunu belirterek, Taliban'a ve diğer taraflara sivillerin korunması ve itidal çağrısında bulundu.



Taliban’ın Afganistan'a hakim olma süreci

Taliban ile ABD arasında Şubat 2020 tarihinde varılan barış anlaşması kapsamında, bu sene uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma yabancı kuvvetlere saldırılmamasını öngörürken, Taliban'ın Afgan kolluk güçlerine yönelik eylemlerine ilişkin bir hüküm getirmedi.

Afgan hükümeti ile Doha'daki müzakereleri sürdüren Taliban, eş zamanlı bir şekilde haziran ayından bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerini hızla bir şekilde ele geçirdi.Başkent Kabil etrafını kuşatan Taliban kenar mahallelere girmeye başlarken, hükümete başkenti ve yönetimi barışçıl bir şekilde devir çağrılarında bulunmuştu.



















Yorumlar (0)