Taliban, Afgan göçmenlere “eve dön” çağrısı yaparken Batılı ülkelere rest çekti 

Uluslararası Göçmenler Günü sebebiyle bir programa katılan Taliban yönetimi, dünyadaki farklı ülkelere göç eden binlerce Afganlıya seslendi. Ülkede huzur ve güvenlik ortamının tesis edildiğini belirten Taliban yönetimi, mültecilerin ve göçmenlerin “evlerine dönebileceği” yönünde çağrılarda bulundu.  

DÜNYA 19.12.2021, 11:10 21.12.2021, 09:15
Taliban, Afgan göçmenlere “eve dön” çağrısı yaparken Batılı ülkelere rest çekti 

2021 senesinde Taliban, Afganistan’da adım adım ilerleyerek yerleşim yerlerini hakimiyetleri altına almış ve en sonunda da başkent Kabil’e giriş yapmıştı. Kabil’deki başkanlık koltuğuna oturmalarından bu yana Afganistan’daki huzur ve güvenli ortamının sağlanacağı yönünde sık sık söz veren örgüt, uçaklara binerek ülkeyi terk eden Afganlara özellikle çağrıda bulunuyor. 

Uluslararası Göçmenler Günü sebebiyle düzenlenen bir programa katılan Taliban Hükümeti Başbakan Vekili Muhammed Hasan Ahund, mülteci ve göçmenlere gönderdikleri mesajları yinelediler: “Afganistan, huzurlu ve güvenli bir yer. Geri dönün.” 

“Hükümetimiz döneminde binlerce aileye yardım ettik” 

Afganistan’dan göçün 1979 senesinde Rusların işgaliyle başladığını aktaran Ahund, şu mesajı duyurdu: “1979 senesinde başlayan göç, her fırsatta arttı. Son 20 senedir uluslararası camia tarafından ülkemize yapılan yardımların hiçbiri ihtiyaç sahiplerine ulaşmadı. Taliban’ın hükümete gelmesiyle birlikte binlerce aileye yardım edildi ve yurt dışındaki Afganlıların ülkeye dönmesi sağlandı. 2022 için de tüm Afganların ülkeye dönmesi yönünde çağrı yapıyoruz. Afganistan artık huzurlu ve güvenli bir yer. Herkesin genel aftan yararlanma hakkı bulunuyor. Ülkeye dönün.” 



“Milyonlarca Afganlıyı ülkeye bekliyoruz” 

Taliban Hükümeti Dışişleri Bakanı Yardımcısı Vekili Abbas Stanekzey, yaptığı konuşmada, milyonlarca Afganlıyı ülkeye beklediklerini şu cümlelerle duyurdu: “Pakistan ve İran’da toplam 6 milyon Afgan mülteci var. Diğer ülkelerde de yüz binlerce mülteci ve göçmen var. Afganlılar ülkede iki sebeple göç etti: ekonomik sebepler ve siyasi sebepler. Bu iki kesime de eve dönüş çağrısında bulunuyoruz. Kapımız onlara her zaman açık.” 

“Sıkıntılarımızın sebebi Amerika” 

Stanekzey: ”Ülkemizdeki sıkıntıların başlıca sebebi Amerika. ABD hükümeti, Doha’da gerçekleştirilen müzakereler sırasında diplomatlarını Afganistan’dan çekmeyeceğini ve dünyadaki tüm hükümetleri de Taliban ile iş birliği yapmak konusunda teşvik edeceğini dile getirmiş ve hatta söz vermişti. Fakat bu söz tutulmadı. ABD, paralarımızı bloke etti. Buradan uluslararası topluma sesleniyorum: Amerika’ya baskı yapsınlar ve paralarımızın serbest bırakılması konusunda bize destek olsunlar. Batılı ülkeler eğer ki Afgan halkının göç tehlikesinden sıyrılmak istiyorlarsa ülkemizdeki imar ve altyapı inşaatı konusunda bize yardımcı olsunlar.” 



“İlkbaharla birlikte Afganlıların dönmesini bekliyoruz” 

Taliban Hükümeti Mülteciler ve Geri Dönüşler Bakanı Yardımcısı Vekili Muhammed Arsalan Harotay da yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Göçü engellemek amacıyla ülkemize destek veren ülkeler var. Onlara teşekkür ediyorum. Afganistan’dan göç eden vatandaşların ilkbaharla birlikte ülkemize geri dönmesini bekliyoruz. Taliban yönetimi, ülke içinde ya da dışında olması fark etmeksizin Afgan göçmenler için biyometrik bir sistem kullanacak ve bilgi işlem merkezleri kuracak. Bu şekilde artık her şey daha kolay olacak.” 

Türk tarafı da toplantıda hazır bulundu 

Yapılan toplantıda Türkiye tarafını Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği Müsteşarı Emre Manav ile Türk Kızılay Afganistan Delegasyon Başkanı Ferit Ahmet Ziya temsil etti.  



18 Aralık, Uluslararası Göçmenler Günü 

Dünyada hızlı şekilde genişleyen göçmenlik müessesesi sebebiyle Birleşmiş Milletler, 18 Aralık gününü 2000 senesinde Uluslararası Göçmenler Günü ilan etti. Her sene kutlanan bu günde göçmenler, sorunları, yerlerinden edilmiş kişiler gibi konular konuşuluyor ve bu sorunlara çözümler aranıyor. 

Yorumlar (0)