Suriye krizine çözüm için bir aradalar: 17. Astana Görüşmeleri başladı 

Suriye’deki kriz ortamını çözmek amacıyla toplanan İran, Rusya ve Türkiye heyetleri Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da bir araya geldi. 17. Astana Görüşmeleri, bu sabah Türkiye saati ile 08.00’da başladı. İlk toplantılar ikili, ikinci toplantılar ise üçlü şekilde gerçekleştirildi.  

DÜNYA 21.12.2021, 11:40
Suriye krizine çözüm için bir aradalar: 17. Astana Görüşmeleri başladı 

Suriye’deki kriz ortamı her geçen gün büyüyor. İran, Rusya ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmalar, krizi bitirmek için yeterli olmadı. Bu sebeple taraflar, 17. Astana Görüşmeleri’ni başlatmak üzere Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da toplandı. 17’nci kez bir araya gelen taraflar, görüşmeleri Türkiye saati ile bugün 08.00’da başlattı. Öncelikle ikili görüşmeler, sonrasında ise üçlü görüşmeler yapıldı.  

Türkiye, Dışişleri Bakanlığı’nın Suriye Genel Müdürü Büyükelçi Selçuk Ünal başkanlığındaki bir heyet tarafından temsil ediliyor. Rusya, Devlet Başkanı Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev ve heyeti temsil ederken İran’ı da Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı ile heyeti temsil ediyor. Suriye rejimi Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ayman Susan, Suriye Askeri Muhalefeti Başkanı Ahmet Tuma ve heyeti de toplantıda bulunuyor. Toplantıda gözlemci statüsünde ise Lübnan, Ürdün, Irak heyetleri ile Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Yardımcısı Khawla Mattar yer alıyor. 



Türk heyeti, BM heyetiyle özel görüştü 

İkili görüşmeler sırasında Türk heyeti, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Heyeti ile özel olarak görüştü. İki gün sürmesi planlanan toplantılarda Suriye’deki kriz durumu, güncel durum, insani yardımlar, mahkum değişimi, Cenevre’deki Suriye Anayasa Komitesi çalışmaları, rehinelerin serbest bırakılması, ekonomik yardım, kayıp insanların aranması, güven artırıcı önlemler, terör örgütleri, insani koridorlar, dış güçlerden bölgeye gönderilen mühimmat ve teçhizatlar gibi çeşitli konular konuşulacak.  

“Suriye rejimi ile verimli toplantı yapıldı” 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Lavrentyev, toplantıların başlamasından hemen önce basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Sahada ateşkesin sağlanması konusunun odak noktaları olduğunu ifade eden Lavrentyev, özellikle son dönemlerde Suriye’deki DEAŞ terör örgütü ve diğer terör gruplarının hücrelerinin aktif konuma getirildiğini aktardı ve bunun, Türkiye ve İran ile yapılacak toplantıların öncelikli konusu olduğunu belirtti. 

Lavrentyev: “Mülteciler, zorunlu göç, insanların alıkonulması, gıda ve su krizi, ekonomik kriz, akaryakıt ve insani kriz gibi konulara öncelik veriyoruz. Terör örgütlerini durdurmak kadar oradaki insanların yaşamlarını sürdürmesi de bizim için önemli. Suriye Anayasa Komitesi çalışmaları da görüşmelerdeki en önemli gündem maddesi. Bu konuda Suriye rejimi ile verimli toplantılar yaptık.” 

Astana Görüşmeleri, 2017 senesinde ülkedeki krize çözüm getirmek amacıyla başlatılmıştı. 5 senede 16 görüşme gerçekleştirildi. Bu görüşmelerin bazılarının bitişi, anlaşmalarla sağlandı fakat İran ve Rusya, Suriye hakkında imzalanan anlaşmalara uymamak konusunda diretmeyi sürdürdü. Bugün başlayan 17’nci görüşmeler kapsamında son anlaşmanın uygulanması konusunda mutabık kalınması bekleniyor. 

Yorumlar (0)