Süleymani'yi kokpitte saklamışlar!

İran Mahan Air'in eski pilotu, 2013'te Suriye'ye yasak yük taşıdıklarını ve Kasım Süleymani'yi "yardımcı pilot kıyafeti" ile kokpitte sakladıklarını açıkladı.

DÜNYA 18.06.2020, 16:55 18.06.2020, 17:08
Süleymani'yi kokpitte saklamışlar!

İran havayolu şirketi Mahan Air'in eski pilotu Emir Esedullahi'nin hatıratı gündeme bomba gibi düştü. Emir Esedullahi, 2013 yılında Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı eski Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin de bulunduğu sivil uçakta Suriye'ye "yasak yük" taşıdıklarını söyledi.

Emir Esedullahi'nin gündemi sarsan hatıratı, muhafazakarlara yakınlığıyla bilinen "Eheyat" haber sitesinde yayınlandı. Emir Esedullahi hatıratında, 2013 yılının Haziran ayında, içlerinde İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı eski Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin de bulunduğu 200 yolculu uçakta 7 ton yasak yük taşıdıklarını ve bu yasak yükü Suriye'ye götürdüklerini anlatıyor.

Kasım Süleymani'yi kokpitte sakladık

kasım süleymani dekupe

Mahan Air'in eski pilotu Emir Esedullahi hatıratında, "Irak hava sahasına girdiğimizde, kontrolü Amerikan güçlerinde olan Bağdat Havalimanı'na inişe zorlandık. Uyarı üzerine mecburi iniş yapınca Kasım Süleymani'yi saklamak zorunda kaldık. Ancak tüm yolculara bakılacağını bildiğimiz için Kasım Süleymani'ye yardımcı kaptan pilot kıyafeti giydirdik ve kokpitkte sakladık. Kasım Süleymani'yi ABD askerlerinin elinden bu şekilde kurtardık." ifadelerini kullandı.

"Yasak yük" neydi?

Emir Esedullahi, yasak yükü ABD kontrolünden nasıl geçirdiklerini ve Suriye'ye nasıl götürdüklerini ise şu şekilde açıkladı:

"Iraklı yetkililere rüşvet verdik ve uçaktaki yükün kontrol edilmesini engelledik."

"Kasım Süleymani" ve "yasak yük" itiraflarında bulunan Emir Esedullahi, Suriye'ye taşıdıkları "yasak yükün" ne olduğuna dair bilgi vermemesi dikkat çekti. Emir Esedullahi'nin sürekli "yasak yük" ifadesini kullanması, Emir Esedullahi'nin yükün ne olduğunu bilmediği ancak hiçbir denetlemeye takılmadan Suriye'ye götürülmesi, yükün çok önemli ve gizli olduğunun kendisine söylendiği değerlendirmesinde bulunuldu.

Devrim Muhafızlarına yakınlığıyla bilinen Mahan Air Havayolları, Suriye iç savaşının başından bu tarafa Suriye'ye asker ve mühimmat taşımakla suçlanıyor.

Yorumlar (0)