Sudan'da genel grev ilan edildi

Sudan’da yönetimin sivillere devredilmesi için askeri konseye baskı yapmak amacıyla iki günlük genel grev ilan edildi.

DÜNYA 28.05.2019, 14:21 28.05.2019, 14:32
Sudan'da genel grev ilan edildi

Doğu Afrika ülkesi Sudan’da bir süredir rejim karşıtı protestolara liderlik eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçlerinin (ÖDBG) çağrısı ile iki günlük genel grev başlatıldı. Grevin amacı, Askeri Geçiş Konseyine (AGK) yönetimi sivillere teslim etmesi için baskı yapmak.

Görgü tanıklarının ifadesi, muhalif kaynaklar ve sosyal medyada paylaşılan fotoğraf ve görüntülere göre, telekomünikasyon şirketleri, bankalar, pilotlar, hava yolu çalışanları, limanlar, ülkenin doğusu ve güneyindeki petrol ve maden şirketleri grev çağrısına sabah saatleri itibarıyla uydu.

TÜM PİLOTLAR GREV ÇAĞRISINA UYDU

Pilotların greve gitmesi sonucunda Hartum Uluslararası Havalimanı yolcu salonunda uzun kuyruklar meydana geldi.

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nin Facebook hesabından yayımladığı mesajda “Sabahın erken saatlerinden itibaren tüm pilotların grev çağrısına uyduğu, iç ve dış hat seferlerinde Çarşamba gece yarısına kadar iş bıraktığını teyit ediyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Mısır’ın resmi hava yolu şirketi Egyptair, bugünkü Kahire-Hartum seferlerini Sudan’da yaşanan gelişmeler nedeniyle iptal ettiğini duyurdu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA GREVDE

Sudan Doktorlar Komitesi, diyaliz merkezleri, acil, yoğun bakım servisleri ve küçük yerleşim birimlerindeki sağlık merkezleri dışında sağlık çalışanlarının greve katıldığına dair duyuru yaptı. Nöbetçi eczaneler dışındaki eczaneler de 48 saat boyunca hizmet vermeyecek.

Bazı kurumlarda görevliler bulunsa da işlerin yapılmadığı fark edildi.

Gösterilerin organizatörü olan Sudan Meslek Odaları (SPA) da mühendislik, sağlık, elektrik, su, demir yolları, petrol, toplu taşıma sektörleri, limanlar ve fabrikaların greve katılacağına dair açıklama yapmıştı.

YÖNETİMİN SİVİLLERE DEVRİ İSTENİYOR

Bir ayı aşkın süredir Sudan’ın geçiş sürecindeki yönetimini belirlemek üzere müzakereleri sürdüren Askeri Geçiş Konseyi ve Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri arasında yeni otoritedeki temsil oranı hakkındaki anlaşmazlık devam ediyor. Her iki tarafın isteği de üye sayısında çoğunluğa sahip olmak.

Sivil toplum kuruluşlarını ve bazı muhalif siyasi partileri bünyesinde bulunduran ÖDBG, kamu ve özel sektör çalışanlarına salı ve Çarşamba günü genel grev çağrısında bulunmuştu.

ÖDBG tarafından yönlendirilen Sudanlı göstericiler, yönetimin sivillere devredilmesi, eski rejimin tüm kurumlarının ve sembol isimlerinin tasfiyesi gibi taleplerde bulunarak, başkentte ordunun ana karargâhı önündeki gösterilerini 6 Nisan’dan bu yana sürdürüyor.

19 Aralık günü ekonomik kriz nedeniyle başlayan gösteriler, hızlı bir şekilde başkent Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmüş, ordunun 11 Nisan’da yönetime el koyduğunu duyurmasıyla 30 yıldır devam eden Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Yorumlar (0)