Sudan'da darbe girişimi!

Sudan'da Genelkurmay Başkanı Haşim Abdulmuttalib liderliğindeki bir grup subayın darbe girişimi engellendi.

DÜNYA 24.07.2019, 21:21 25.07.2019, 00:21
Sudan'da darbe girişimi!

Sudan resmi haber ajansı SUNA'nın haberine göre, darbe girişimine Genelkurmay Başkanı Haşim Abdulmuttalib önderliğindeki bir grup subay, istihbarat, İslami Hareket'ten liderler ve eski iktidar partisinden isimler öncülük etti.

Sudan ordusu darbe girişiminin başarısız olduğunu duyurdu.

Girişimin devrimi başarısız kılmak, halkın arzuladığı sivil devleti tesis etmek için yapılan siyasi anlaşmaları baltalamak ve Beşir'in lideri olduğu eski iktidar partisi Ulusal Kongre'nin nizamını yeniden kurmayı amaçladığı belirtildi.

Böylece, Beşir'in devrildiği 11 Nisan'dan bu yana 4. darbe girişimi engellenmiş oldu. Sudan Askeri Geçiş Konseyi, son olarak, 11 Temmuz'da ülkede yeni bir darbe girişiminin engellendiğini ve girişimin başındaki ismin yakalandığını açıklamıştı.

İSLAMİ HAREKET AÇIKLAMA YAPTI

Siyasi bir grup olan İslami Hareket'ten yapılan yazılı açıklamada, askeri konseyin, bazı üyelerinin darbe girişimine katıldığı şeklindeki açıklaması kabul edilmedi. 

Öğle saatlerinde askeri yönetimden yapılan açıklamada, darbe hazırlığı yaptığı tespit edilen üst düzey bazı askeri isimlerin gözaltına alındığı aktarılmıştı.

ASKERLE SİVİL MUHALEFET ARASINDA KRİZİ BİTİRECEK ADIM

Sudan’da yönetimi elinde tutan Askeri Geçiş Konseyi ile muhalif sivil koalisyon Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, 39 aylık geçici ortak yönetimde anlaşma sağlamıştı.

17 Temmuz'da imzalanan, 22 maddelik siyasi bildiride, asker ve sivillerden oluşan karma konsey kurularak tarafların iktidar paylaşımını ve seçimlere kadar devlet başkanlığını dönüşümlü olarak yürütmeleri öngörülüyor.

Yorumlar (0)