Stoltenberg: Türkiye'ye gidiyorum, İsveç ve Finlandiya için bastıracağım

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerinin ayrı ayrı ya da aynı anda onaylanıp onaylanmayacağı hakkındaki soruyu cevapladı. Bu iki üyenin üyelik protokollerini onaylamayan ülkelerin Türkiye ve Macaristan olduğunu hatırlatan Stoltenberg, "Aynı anda veya farklı zamanlarda mı üye olacaklar? Bu karar Türkiye'nin, bizim değil. Önemli olan üye olmaları. Yarın Türkiye'ye gidiyorum, bu konuda bastıracağım." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 16.02.2023, 09:16 Hakan Öksüz
Stoltenberg: Türkiye'ye gidiyorum, İsveç ve Finlandiya için bastıracağım

Brüksel'deki NATO karargahında düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın ardından kameraların karşısına geçen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreci hakkında konuştu.

İki ülkenin NATO üyeliklerinin aynı anda ya da ayrı ayrı onaylanması konusundaki görüşlerini aktaran Stoltenberg, "İki ülke başvuruyu birlikte yaptılar. Üyeliklerinin aynı anda onaylanmasını tercih ederiz, bunun için Türkiye'ye çağrıda bulundum. İki ülkenin durumları hakkında Türkiye'de de farklı görüşler var. Sonuçta bunun kararını Türkiye verecek." dedi. 

"Geriye Türkiye ve Macaristan kaldı"

İsveç ve Finlandiya'nın katılım protokolleri ile ilgili Türkiye'nin kendi kararını vereceğini kaydeden Stoltenberg, "30 NATO müttefiki, İsveç ve Finlandiya'nın katılım protokollerine onay verdi. Şimdi her müttefikin ayrı ayrı üyeliği onaylaması gerekiyor, bunu zaten 28 ülke yapmış durumda. Geriye Türkiye ve Macaristan kaldı. İki ülkenin üyeliklerinin aynı anda onaylanmasını tavsiye ettim ama protokolü onaylama kararı, Türkiye'nin elinde." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de bu konuyu gündeme getireceğim"

Türkiye ile Macaristan'ın da naylamaları durumunda İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyelik sürecinin tamamlanacağına işaret eden Stoltenberg, "Sıralamayı önemsemiyoruz. İki ülkenin de eninde sonunda NATO üyesi olmasını arzuluyoruz. Bunun için var gücümle çalışacağım. Yarın Türkiye'ye gidiyorum. Bu konuyu gündeme taşıyacağım." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)