"SOS" mesajı sayesinde kurtuldular

Pasifikte kaybolan denizciler, kumsala yazdıkları "SOS" mesajı sayesinde kurtuldular.

DÜNYA 04.08.2020, 13:31
"SOS" mesajı sayesinde kurtuldular

Pasifik Okyanusu’ndaki Mikronezya Federal Devletleri’nin Pulawat atolundan 30 Temmuz'da denize açılan ve 43 kilometre mesafedeki Pulap adasına gitmek isteyen 3 denizci, kendilerinden haber alınamaması üzerine aranmaya başlanmıştı.

Kayıp 3 denizcinin, 5 gün aradan sonra 190 kilometre uzaklıktaki ıssız bir adada oldukları fark edildi.

ADF'den (Avustralya Savunma Kuvvetleri) yapılan açıklamada, bölgede devriye uçuşu yapan Avustralya ve Amerikan uçaklarının, yerleşim bulunmayan ıssız Pikelot adasında kumsala yazılan dev "SOS" yazısını fark ettikleri belirtildi.

"Uluslararası yardım çağrısı" olarak kullanılan "SOS" yazısının, 30 Temmuz'dan beri haber alınamayan denizciler tarafından yazıldığının belirlendiği bildirildi.

Önce Amerikan Sahil Güvenlik birimlerinin bulunduğu Guam'daki Ortak Kurtarma Alt Merkezinden çağrı yapıldı. Çağrıya istinaden Hawaii'deki tatbikatlardan dönen Avustralya Donanmasına ait Canberra adlı askeri gemi bölgeye hareket ederek kurtarma operasyonunu gerçekleştirdi.

Adaya inen Avustralya Hava Kuvvetlerine ait askerî helikopterdeki askerler tarafından kimlikleri belirlenen 3 erkek denizciye ilk olarak yiyecek ve su verildi.

3 erkek denizci, Pulawat’tan denize açıldıktan sonra rotalarından çıktıklarını ve yakıtlarının bittiğini anlattılar. Denizcilerin bulunduğu Pikolat adası ise, ilk hareket ettikleri nokta olan Pasifik Okyanusu’ndaki Mikronezya Federal Devletleri’nin Pulawat atoluna 190 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Canberra gemisinin komutanı Yüzbaşı Terry Morrison ise  gemideki herkesin tepkisi ve profesyonelliği ile gurur duyduğunu belirtti.

Kaybolmalarından yaklaşık 5 gün sonra kurtarılan 3 erkek denizcinin, Mikronezya’dan gönderilen devriye gemisi aracılığıyla ülkelerine götürüldüğü açıklandı.

Yorumlar (0)