Skandal sözler! "Türk işgali sonlanmalı"

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz'de tırmanan gerilime karşı Yunanistan ve Avrupa Birliği'nin (AB) desteğini alacağını söyledi. Miçotakis, bölgeye ilişkin önceliklerinin 'Türk işgalinin son bulması' olduğunu söyledi.

DÜNYA 29.07.2019, 16:44 29.07.2019, 16:49
Skandal sözler! "Türk işgali sonlanmalı"

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, geleneksel ilk yurt dışı ziyaretini Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) gerçekleştirdi. Rum lider Nikos Anastasiadis ile Lefkoşa'da görüşen Miçotakis, ziyaretinin yalnızca sembolik değil siyasi olarak da önemli bir dönemde gerçekleştiğini bildirdi. 

Miçotakis, Rum kesimi ile birlikte bölgede ciddi meydan okumalarla karşı karşıya geldiklerini ve Türkiye'nin faaliyetlerine karşı Avrupa Birliği'nin (AB) benzer bir cevap vermesi gerektiğini ileri sürerek, "Kıbrıs (GKRY), enerji alanındaki meydan okumaların tırmanmasına karşı Yunanistan'ın ve AB'nin desteğini alacaktır." dedi. 

Kıbrıs sorununa yönelik Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Anastasiadis arasında planlanan görüşmeden dolayı 'ihtiyatlı iyimserlik' duyduğunu ifade eden Miçotakis, 'Türk işgalinin son bulmasının' öncelikleri olduğuna ve çağ dışı garantiler sisteminin çözümle birlikte kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.

"Türkiye, hukuksuz faaliyetlerini sonlandırmalı"

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine değinen Anastasiadis, "Müzakerelerin yeniden başlaması konusunda Başbakan (Miçotakis) ile ortak duruşumuz, Türkiye’nin, Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgedeki (MEB) hukuksuz faaliyetlerine ve Gazimağusa’daki (Famagusta) kapalı alanın (Maraş) açılması planına son vererek uygun atmosferin yaratılmasına katkıda bulunması gerektiği şeklinde." dedi. 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, KKTC'nin sunduğu 'hidrokarbon konusunda ortak komite' kurma önerisini kabul etmemişti. 

Türkiye, Fatih sondaj gemisiyle Doğu Akdeniz'de kendi kıta sahanlığında, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi ve Yavuz sondaj gemisiyle de KKTC'nin Türk Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) ruhsat verdiği alanlarda sismik araştırma ve sondaj çalışmalarına devam ediyor. Türkiye, araştırma için bölgeye dördüncü bir gemi gönderme kararı da aldı. 

Diğer bir yandan, AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla Brüksel'de düzenlenen Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı dâhilinde sonuç bildirgesi yayımlanarak Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarına ilişkin faaliyetlerinin yasa dışı olduğu ileri sürülmüş, AB'nin bu duruma yönelik çeşitli kararlar aldığı ifade edilmişti.

Türk tarafının hak iddia ettiği bölgelerde Rum kesimi tarafından uluslararası şirketlere arama faaliyetlerinde bulundurulması, Türkiye ve KKTC'nin tepkisine yol açıyor.

Yorumlar (0)