Şili'de yer yerinden oynadı! Ulaşım zammına tepki büyüyor

Şili'nin başkenti Santiago'da metro ücretlerine yüzde 4 zam yapılması sonrası başlayan protesto gösterileri, şiddet olaylarına dönüştü. Ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

DÜNYA 19.10.2019, 14:49 19.10.2019, 14:56
Şili'de yer yerinden oynadı! Ulaşım zammına tepki büyüyor

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, yalnızca başkenti kapsayan ve 15 gün boyunca devam etmesi amaçlanan olağanüstü hal (OHAL) ile kamu düzenini sağlamayı ve kamu mallarıyla özel mülkiyeti korumayı hedeflediğini bildirdi. 

Pinera, OHAL dâhilinde hareket ve toplanma özgürlüğüne kısıtlama getirileceğini kaydetti.

9 yılın ardından askerler devriye gezecek

Şili’de 2010 yılındaki depremin ardından ilk defa askerler sokaklarda devriye gezecek.

Metro ve otobüs biletlerine zam yapıldı

Başkent Santiago’da metro bileti fiyatları, 6 Ekim günü iş saatlerinde 800 peso’dan (1,13 dolar) 830 peso’ya (1,17 dolar) çıkarıldı. Otobüs bileti fiyatlarına da benzer şekilde zam yapıldı.

BBC’nin haberinde, hükümetin zamma gerekçe olarak "enerji fiyatlarının artmasını ve peso’nun değer kaybetmesini" gösterdiği aktarıldı. 

Metro hattında tüm seferler iptal edildi

Eylemler, lise ve üniversite öğrencilerinin turnikelerden atlamasıyla başladı ve hafta başında tüm kente yayılan protesto gösterilerine dönüştü.

136 metro istasyonun tamamına yakınında kapılar ve turnikeler kırıldı. Bazı binalar ve arabalar ateşe verilirken, eylemciler ile güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandı. Polis tarafından göstericilere biber gazıyla müdahale edildi.

Kentin farklı noktalarında protestocular, ellerinde tencerelerle sokağa çıkarak yolları trafiğe kapadı.

Yaklaşık 6 milyon nüfusa sahip olan Santiago’da günde 3 milyon yolcu taşıyan 140 kilometrelik metro hattında bütün seferler iptal edildi.

Metro seferlerine en az iki gün sonra tekrar başlanabileceği ifade ediliyor.

Şili hükümeti "vandallık" olarak değerlendirdiği eylemlerin ardından zammı geri almayacağını bildirdi. 

Yorumlar (0)