Şili'de "acil durum" kaldırılıyor!

Güney Amerika ülkesi Şili'de geçen hafta artan şiddet olayları sebebiyle ilan edilen ve güvenliğin askere teslim edilmesini öngören "acil durum"un bugün kaldırılacağı bildirildi. 

DÜNYA 28.10.2019, 09:05
Şili'de "acil durum" kaldırılıyor!

Şili Devlet Başkanlığı Basın Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, şiddet gösterileri sebebiyle ülkenin çeşitli bölgelerinde ilan edilen "acil durum"un kaldırılmasını kapsayan kararnameye imza attı.

Kararnameye göre, Şili'nin normale dönmesine katkı sağlamak üzere ilan edilen "acil durum", bugün itibarıyla geçerli olduğu tüm bölgelerde kaldırılacak. 

Bunun sonucunda 19 Ekim gününden beri devam eden önlemler sonlanacak ve ordu üyeleri kent güvenliğinden sorumlu olmayacak.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, sokağa çıkma yasaklarının kaldırıldığını bildirdiği önceki açıklamasında, "acil durum"un da kaldırılacağı mesajını vermişti.

Şili'de neler oluyor?

Şili'nin başkenti Santiago'da 3 milyondan fazla kişinin kullandığı en önemli ulaşım aracı olan metroya biniş ücretlerine belirli saatler arasında uygulanmak üzere yüzde 4 zam yapılmasına karar verilmişti.

Söz konusu karara tepki olarak metroda "turnikeden atlama" şeklinde başlayan protesto gösterileri, geçen hafta güvenlik güçlerinin turnikeden atlayarak ücret ödemeden geçenlere müdahale etmesiyle şiddet olaylarına dönüşmüştü.

Ülke geneline yayılan ve hükümet karşıtı protestolar haline gelen gösteriler sebebiyle yağmalama ve kundaklama olayları yaşanmış, 3 bölge ile 11 şehirde güvenliğin orduya bırakılmasını öngören "acil durum" ve "sokağa çıkma yasağı" ilan edilmişti.

Protesto gösterilerinde19 kişi yaşamını yitirmiş, 500'den fazla kişi yaralanmış, 3 binden fazla kişi de gözaltına alınmıştı.

Güvenlik ilk defa orduya verildi

Protesto gösterilerinin şiddetlenmesinin ardından Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, ilk olarak metro zammını kaldırmış, daha sonra da protestoları sonlandırmak için bir dizi sosyal yardım paketini duyurmuş fakat gösteriler durulmamıştı.

Şili'nin önceki Devlet Başkanı ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, ülkede yaşanan krizin sonlandırılması amacıyla tüm siyasi liderlere ve sivil toplum temsilcilerine "acil diyalog" çağrısı yapmıştı.

Pinera'nın, kabinesini yenilemek üzere bütün bakanlardan istifasını talep etmesi ve sokağa çıkma yasağını kaldırmasından bir gün önce başkent Santiago'da gerçekleştirilen gösteriye 1 milyon 200 bin kişi katılım göstermişti. 

Son zamanlarda tarihî bir kriz yaşayan Şili'de güvenlik, diktatör Augusto Pinochet'nin 1990'da devrilmesinden beri doğal afet harici ilk defa "acil durum" ilanıyla orduya teslim edilmişti.
 

Yorumlar (0)