Savaş bekleniyordu, el ele çıktılar!

'Savaş' noktasına gelen kriz Riyad Antlaşması'nın imzalanması ve el ele tutuşulmasıyla sonlandı.

DÜNYA 06.11.2019, 07:15
Savaş bekleniyordu, el ele çıktılar!

BAE'nin (Birleşik Arap Emirlikleri) desteklediği ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi ile Yemen hükümeti arasındaki krizi sona erdiren Riyad Anlaşması imzalandı.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen törende Riyad Antlaşması'na, Yemen Başbakan Yardımcısı Salim el-Hanbeşi ile Güney Geçiş Konseyi temsilcisi Nasır el-Habci tarafından imzalar atıldı.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen imza töreninde Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile birlikte Yemenli, Arap ve yabancı siyasiler de katıldılar.

Riyad Antlaşması'nda ana maddelerin yanı sıra siyasi, askerî, güvenlik ve ekonomik düzenlemeleriyle ilgili ek maddeler de bulunuyor.

Güneyde yaşanan olaylar

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklenen Güney Geçiş Konseyine bağlı Hizam Emni birlikleri, 10 Ağustos'ta geçici başkent Aden'de, daha sonra da Ebyen ve Şebve'de kontrolü tamamen ele geçirmişti.

Bölgedeki çatışmalar sonucunda Yemen hükümeti güçleri, Aden, Ebyen ve Şebve şehirlerine kontrolü yeniden sağlamış fakat Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) hava saldırılarının ardından Aden ile Ebyen'in merkez ilçesi Zencibar tekrar Güney Geçiş Konseyine bağlı güçlerin kontrolü altına girmişti.

Güney Geçiş Konseyinin geçici başkent Aden'de ve çevre illerde kontrolü sağlamasından sonra Suudi Arabistan, Güney Geçiş Konseyine ve Yemen hükümetine diyalog çağrısında bulunmuştu.

Yorumlar (0)