Rusya, yüzde 80'inde kontrolü ele geçirdi: Yıkım havadan kaydedildi

Rusya, Ukrayna'nın doğusunda yer alan Donbas bölgesinde savaşın merkez üssü olarak değerlendirilen Severodonetsk'in yüzde 80'inde kontrolü sağladı. Rus silahlı güçleri, ikiz şehirler olarak adlandırılan Lysychansk ve Severodonetsk arasındaki 3 köprüden ikisini imha ederken, şehrin dış dünyayla bağlantısı ciddi ölçüde kesildi. Kentteki yıkım ise uydudan görüntülendi. Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy ise Ukrayna'nın Donbas bölgesi için yaşanan savaşın Avrupa’daki en acımasız savaşlardan biri olarak kayıtlara geçeceğini ifade etti.

DÜNYA 14.06.2022, 10:30 14.06.2022, 17:29
Rusya, yüzde 80'inde kontrolü ele geçirdi: Yıkım havadan kaydedildi

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, Ukrayna'nın Donbas bölgesi için yaşanan savaşın, "Avrupa’daki en acımasız savaşlardan biri olarak tarihe geçeceğini" belirtti.

3 köprü kullanılamaz durumda 

Zelenski’nin açıklamaları, Ukraynalı güçlerin, Rus birliklerinin Donbas’taki Severodonetsk kent merkezininin büyük bir bölümünde kontrolü ele geçirdiğini açıklamasından sonra geldi.

Ayrıca yetkililer Severodonetsk'i, Lysychansk'a bağlayan 3 köprünün araçlar için artık geçilmez olduğunu, bu yollardan destek ulaştırılması ve sivillerin tahliye edilmelerinin imkansız olduğunu aktarfı. Yıkılan köprülerin uydu resimleri ABD'li şirket Maxar tarafından yayınlandı.

“Müttefiklerimizden silah bekliyoruz

Zelenski, Ukraynalıların "topçu sistemlerinde ve ekipman miktarında Rusların ciddi avantajıyla" karşı karşıya olduğunu aktararak, “Bizim için bu savaşın bedeli yüksek. Bu yalnızca korkutucu. Durumun, müttefiklerimizin, Ukrayna’ya modern silahları göndermeye çekeceğini düşünüyoruz” sözlerini kullandı.

Ayrıca Zelenski, Rus bombardımanı yüzünden Lysychansk savaşında bir çocuğun öldürüldüğünü ifade etti ve “Moskovska Caddesi'nde 6 yaşında bir çocuk. Rusya Federasyonu için tehlikeli bir düşman" sözlerini kullandı.

Diğer yandan, Luhansk bölgesi başkanı Serhiy Hayday'a göre, güç durumda olan Severodonetsk kentini, batıdaki ikiz kenti Lysychansk ile birleştiren 3 köprü de araçlar için artık geçilmez halde bulunuyor. Bu, kentten kaçmaya çalışanlar için tahliye opsiyonlarını ve ikmal yollarını ciddi biçimde sınırlandırıyor.

Hayday, “Köprüler, bazı insanları taşımayı en azından mümkün kıldı. Fakat, şu anda bu köprülerin kullanımı imkansız halde.” şeklinde konuştu.

Hayday, köprülerin yıkılmasının Rus güçlerine, ikmal hatları kesildiği için farklı bir avantaj sağladığını belirterek, “Lysychansk çok güçlü bir biçimde bombalanıyor, ağır kalibreli silahlar, her şeyi ortadan kaldırıyorlar: hem hastaneler hem de insani yardım karargahları” şeklinde konuştu.

“Henüz Severedonetsk düşmedi”

Hayday, Rus güçlerinin Severodonetsk’in yüzde 80’ini kontrol ettiğini ifade etti. Fakat, Severodonetsk'in düştüğü konusundaki iddiaları ise yalanladı.

Hayday, “Kentin bir bölümü hala Ukraynalılar’ın kontrolü altında. Kentin tam olarak kontrolüne sahip olsalardı, orada Rus askerleri ölmezdi" dedi. Ayrıca Hayday, Ukrayna kuvvetleri şehri geri alsa da, “kıştan önce altyapıyı tamamen restore etmenin imkansız olacağını” ifade etti.

Yorumlar (0)