Rusya'dan Ermenistan'a nota

Ermenistan Savunma Bakanlığı, Rus silah şirketi ORSIS’ın katıldığı milyonlarca dolarlık askerî mühimmat sevkiyatına ilişkin ihaleyi, hiçbir makul gerekçe göstermeden iptal etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise bu konuyla ilgili gerekenin yapılması adına Ermenistan’a nota gönderdi.

DÜNYA 24.10.2019, 16:10
Rusya'dan Ermenistan'a nota

Ermenistan Savunma Bakanlığı, mayıs ayında tarihte ilk kez milyonlarca dolarlık askerî mühimmat sevkiyatı ile ilgili ihale düzenledi. Ermenistan’a yıllarca cephane, silah ve optik sevkiyatı gerçekleştiren Promtechnology grubunun bir iştiraki olan Rus ORSIS şirketi ise bu ihale için gerekli taleplere yanıt verebilen tek kuruluştu.

ORSIS'ın ihaleye katılmasından kısa bir süre sonra, söz konusu ihale hiçbir makul neden gösterilmeden kapatıldı. Ağustos ayında ise ORSIS temyiz komisyonuna gitti ve sonunda dava açıldı.

Moskova ise, ORSIS’ın içinde bulunduğu silah sevkiyatı ihalesinin hiçbir makul sebep gösterilmeksizin iptal edilmesine tepki göstermek adına Erivan’a nota gönderdi.

Ermenistan Savunma Bakanına hitaben

Konuya ilişkin Sputnik’e konuşan bir kaynak, ihalenin iptaline yönelik protesto notasının Dışişleri Bakanlığı’na iletildiğini ve yakın zamanda diplomatik yollarla Ermenistan’ın ilgili makamlarına ulaştırılacağını ifade etti.

Sputnik’in eline bir kopyası ulaşan belgeyi Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Oleg Ryazantsev 22 Ekim tarihinde imzaladı ve Ermenistan Savunma Bakanı David Tonoyan’a hitaben yazıldı.

İlkesiz tedarikçi

Belgede, ORSIS’ın başvurduğu ihalenin hiçbir makul gerekçe gösterilmeksizin iptal edildiği ve şirketin Ermenistan'da "bir neden olmaksızın ilkesiz tedarikçiler listesi"ne alındığı kaydedildi.

Notada Ermenistan Savunma Bakanlığı’nın, ihaleye katılmak için yasalara tamamen aykırı şekilde bankaya tazminat ödenmesi talebinde bulunduğu da yer alıyor. Ancak yasalara göre bu tür bir tazminat, ancak şirketlerin ihaleyi kazandıktan sonra geri çekilmeye karar vermesi hâlinde söz konusu oluyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Ermenistan'a gönderdiği notada, “Mevcut durumun değerlendirilmesini ve bu durumu çözmek için yapılması gerekenlerle ilgili talimatların verilmesini talep ediyorum.” ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar (0)