Rusya'daki patlama yeni Çernobil mi?

Rusya'nın iki hafta önce Kuzey Kutup dairesinde gerçekleştirdiği nükleer deneme sırasında yaşanan kaza skandala dönüşüyor. Kazanın hemen ardından 4 ölçüm merkezinin arızalanması akıllara Çernobil faciasını getirdi.

DÜNYA 24.08.2019, 08:40

Rusya'nın 8 Ağustos günü Kuzey Kutup dairesinde gerçekleştirdiği nükleer füze denemesi sırasında yaşanan patlamada 5 nükleer mühendis hayatını kaybetmiş, 6 kişi yaralanmıştı. O gece neler yaşandığı yeni yeni ortaya çıkıyor.

Patlamaya ilişkin 1986 yılındaki Çernobil faciasını hatırlatan gelişmeler meydana geldi. Kazadan 2 gün sonra Dubna ve Kirov kentlerinde yer alan nükleer gözetim merkezi veri akışını durdurdu. Bundan 3 gün sonra da Kazakistan yakınlarında bulunan Zalesevo ve Rusya’nın doğu ucundaki Bilibino nükleer ölçüm merkezleri de sessizliğe gömüldü.

Nükleer sızıntının Asya'ya yayıldığı anlaşılıyor

Veri akışını durduran merkezler göz önüne alındığında patlamanın olduğu yerden başlayan nükleer sızıntının ilk olarak Ukrayna sınırına doğru indiği oradan Türkiye'ye doğru ilerlediği ve Asya'ya yayıldığı anlaşılıyor.

Çernobil'deki nükleer santralin reaktöründe patlama meydana geldiğinde Rusya sessizliğe gömülmüş, Batı'da yüksek oranda radyoaktif madde ortaya çıkınca açıklama yapmak zorunda kalmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hafta içinde gerçekleştirdiği Fransa ziyareti sırasında nükleer sızıntıya ilişkin her şeyin kontrol altında olduğuna dair dünyaya güvence vermişti. 

Sağlık personeli radyasyon konusunda uyarılmadı

8 Ağustos günü meydana gelen patlamada yaralananlara ilişkin yeni bilgiler ortaya çıkıyor. İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye göre, yaralılardan 3'ü Arhangelsk'te bir hastanede tedavi altına alındı.

BBC'ye konuşan 2 hastane yetkilisi, sağlık personelinin radyasyon konusunda uyarılmadığını bildirdi.

Sağlık personeline yaralıların çok yüksek dozda radyasyona maruz kaldığı bir saat sonra aktarıldı ancak bilgi verilmesine rağmen önlem alınmadı. Sağlık personeli hem patlamada yaralananlara hem diğer hastalara hizmet vermeyi sürdürdü.

Yaralılar, ertesi gün Moskova'da radyasyon uzmanlarının bulunduğu bir hastaneye sevk edildi. Sağlık personelinin durumu henüz bilinmiyor.

Yorumlar (0)