Rus oligarkların küresel mal varlıkları açıklandı: Dudak uçuklattı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Rus oligarklar adeta yeryüzüne çıktı. Şimdiye kadar servet içerisinde yüzen onlarca iş insanı, Vladimir Putin’in destekçileri olarak küresel çapta fişlendi ve haklarında yaptırımlar başlatıldı. Toplam 17 milyar dolardan fazla serveti olan insanlar arasında Igor Shuvalov, Oleg Deripaska, Alisher Usmanov, Roman Abramovich ise oligarklar arasında öne çıkan isimler arasında.

DÜNYA 22.03.2022, 17:59 22.03.2022, 18:03
Rus oligarkların küresel mal varlıkları açıklandı: Dudak uçuklattı

Uluslararası bir gazete haberi, Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi ile diğer uluslararası haber kuruluşlarıyla birlikte çalışarak ayrıntılı bir doküman oluşturdu. Rusya’nın en güçlü insanları olan oligarkların servetleri hakkında yayınlanan raporların ilki açıklandı. Bu raporlamada tutuklu bulunan muhalefet lideri Alexei Navalny’ın oluşturduğu 35 kişilik liste baz alındı.

Navalny’ın kabarık listesi, Putin’in destekçilerinden ibaret

Rusların varlıklarının takibi hakkında başlatılan yeni araştırma projesini oluştururken tutuklu bulunan muhalefet lideri Alexei Navalny’ın 2021 senesinde hazırladığı liste baz alındı. Putin’i destekleyen 35 kadın ve erkekten oluşan bu listenin bizzat Navalny tarafından Batılı hükümetlere gönderildiği belirtildi. Kanada, İngiltere, ABD ve AB ülkelerinin ise yaptırım uygularken Navalny’ın listesini baz aldığı öğrenildi. 



Alexei Navalny

Listenin en zengin 4 ismi, Rusya için oldukça önemli kişiler

Navalny’ın listesinde yer alan kişilerden 4’ü, ülkenin en zenginleri. Diğer kişiler ise bölge valileri, siyasi danışmanlar, bakanlar, istihbarat şefleri, şirket başkanları ve yayın kuruluşu sahiplerinden oluşuyor. ABD Kongresi’nde Ruslar için sert cezaların verilmesini isteyen milletvekilleri ile İngiltere Parlamentosu’ndaki Liberal Demokrat Dışişleri Sözcüsü Layla Moran tarafından okunan liste, “Putin’in yandaşları” ismini aldı. Avam Kamarası’nda konuşma gerçekleştiren Layla Moran, “Putin’in yandaşları mümkün olan en güçlü yaptırımlarla karşılaşmalı. Putin ve yakın çevresi, onlar sayesinde servetlerini koruyor. Ortaklarının peşinden gidersek Putin’e de kısa sürede ulaşırız.” ifadelerini kullandı.

“Bu isimler Londra’dalar bu sebeple güçlü olan taraf biziz”

Layla Moran, bu isimlerin yatırım için genellikle Londra’yı seçtiklerini belirterek güçlü konumda olduklarını da dile getirdi. Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projes, akrabalar, teröristler ve şirketler aracılığıyla Navalny’ın listesinde önde gelen 4 kişiye bağlı bulunan toplu varlıkların yarım milyar dolardan fazla değere sahip olduğunu ve bu varlıkların da arazi ile mülk şeklinde, İngiltere’de bulunduğunu tespit etti. Bu isimler ise Igor Shuvalov, Oleg Deripaska, Alisher Usmanov ve Roman Abramovich. Şimdiye kadar gerçekleştirilen araştırmalara göre 27 gayrimenkul, 43 daire, 35 konak olmak üzere 145’ten fazla mal varlığı 2020 senesinden bu yana Rusların hazinesine geçti. Ayrıca bu kişilerin toplam 11 özel jeti, helikopterleri, toplam değeri de 2 milyar dolar olan 7 adet yatı bulunuyor. 



Putin’in “favori” sanayicisi Deripaska’nın 26 adet mal varlığı var

İngiltere dışında yapılan araştırmalara göre Putin’in “favori sanayicisi” olduğu belirtilen Deripaska’nın 26 adet mal varlığı bulunuyor. Bu 26 mal arasında milyarlarca dolarlık hisseler, 1 adet süper yat, Avusturya Alpleri’nde 1 adet otel, 4 farklı şehirde lüks mülkler, helikopter pisti, Sardunya’da 4 villa ile 60 metrekarelik destek gemisi yer alıyor. 

Rusya’nın eski başbakan yardımcısı olan ve şu anda devlete ait kalkınma şirketinin başkanı olan Shuvalov ise 65 milyon dolarlık Gulfstream G650’e, Bombardier Global Express jete, 3 farklı şehirde toplam değeri 35 milyon dolar olan 3 lüks mülke sahip olduğu belirlendi.

Rusya hükümetinin kontrolünde olan boru hattı şirketi Transneft’in başkanı olan Nikolay Tokarev ile Rusya Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olan Dmitry Peskov’un ailelerine bağlı olan milyonlarca dolarlık mülkler de ortaya çıktı. Tokarev’in şirketleri bünyesinde Hırvat Adası’ndaki Losinj’deki lüks mülklerin bulunduğu; Peskov’un mal varlıklarının ise çoğunlukla Paris’te olduğu kaydedildi. 

Öte yandan Ruslara ait olduğu bilinen varlıkların pek çoğunun denizaşırı gizlilik yetki alanları ile güven fonlarında bulunan paravan şirketler tarafından tutulduğu aktarıldı. Bu da mal varlıklarının izlenmesini zorlaştırıyor. Bu proje hakkında Shuvalov, Peskov, Tokarev ve Abramovich’ten yorum istendi ancak ne kendileri ne de sözcüleri ve aile üyeleri yorum yaptı. Yalnız Deripaska’nın sözcüsü, şunları kaydetti: “Mal varlığı envanterinin yayınlanmasının kamu yararına nasıl hizmet edeceği belli değil. Deripaska’nın sahip olduğu varlıklar, adil yollarla satın alındı. Bu medya çılgınlığı çok üzücü. Deripaska’nın kurbanı olduğu Rusya cadı avı, siyasi saiklerle yürütülmektedir.”

Yorumlar (0)